„Спасете пчелите!” се проведе в Шумен

  • 10 април 2013 18:04

  • 1150
  • 1
„Спасете пчелите!” се проведе в Шумен
©

Протест под надслов „Спасете пчелите!” се проведе пред Областна администрация-Шумен. Повод за него е гласуването с „Въздържал се” на българския представител в Експертната комисия по земеделие на ЕС на предложението за забрана на неоникотиноидните пестициди, заяви организаторът на протеста Даниела Челебиева, председател на областната организация на Съюза на българските пчелари в Шумен.

Само един глас не е достигнал да бъде въведена забрана на неоникотиноидните пестициди, за които е доказано, че са основен причинител на смърт при пчелите. Те се прилагат върху семената преди сеитбата и на практика растенията остават отровни за пчелите през целия вегетационен период. Това скъсява живота както на пчелата-майка, така и на зимните пчели. За поредна година в България се наблюдава много висока зимна смъртност при пчелите, без за това да имат вина пчеларите, отбеляза Челебиева. През 2011 г. у нас са загинали 10 % от пчелните семейства, предстои доклад на Земеделското министерство за 2012 г., като се очаква смъртността да е около 30 %, такава са очертава да бъде тя и през тази година.

През 2006 г. пчелните семейства са били 720 000, докато сега вече са около 200 000, двойно са намалели и пчеларите. На протеста инж. Христо Христов, председател на Кооперация „Камчийска пчела” прочете три писма, изпратени до Експертната комисия по земеделие в Брюксел, Президента и Министър-председателя, в които са поставени основните искания на пчеларите - забрана на неоникотиноидните пестициди, субсидия от по 30 евро на пчелно семейство през новия програмен период, мерки за развитие на бранша. Пчеларите от Шуменска област бяха подкрепени и от свои колеги от Разградска област. По време на протеста стартира подписка за забрана у нас от тази есен на трите неоникотиноидни пестицида – клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, която бе подкрепена от над 70 производители на мед от цялата област и граждани.

Пчелари протестираха днес и пред Областната администрация във Варна. За 15 април е планиран разговор по проблема в Областна администрация-Силистра, а на 16 април ще се проведе протест и в Търговище. Националният протест на пчеларите ще се състои в София на 22 април - Деня на Земята.

Последвайте канала на

1150 1

Коментари 1

Добави коментар

2013.04.10 | 21:56

1
Не им достигнал един глас...Имате моя глас.

Добави коментар

Водещи новини