Под наблюдение са язовирите и реките в област Враца

  • 08 април 2013 21:48

  • 1529
  • 0
Под наблюдение са язовирите и реките в област Враца
©

Оперативната обстановката в област Враца е нормална. Нивото на реките е в границите на допустимите нива. В язовирите са осигурени необходимите свободни обеми за поемане на високи води.

Докладването за обстановката в областта се осъществява два пъти във денонощието чрез оперативните дежурни по Общински съвети за сигурност в Областния съвет за сигурност към Областна администрация - Враца. При извънредна ситуация докладването е незабавно, съобщиха от областна администрация Враца.

На територията на областта ежегодно се извършват огледи на 23 потенциално опасни язовира - 20 от които са собственост на общините и 3 на „Напоителни системи" ЕАД, клон Мизия; дигите по поречието на реките, намиращи се на територията на областта, както и проводимостта на речните корита извън населените места, пише Дарик.

Ежегодната проверка на речните корита извън населените места ще се извърши в периода от 11.04.2013 г. до 19.04.2013 г. През месец май предстои да се проведе проверката на язовирите и съоръженията към тях.

С писмо от 21.03.2013 г. на Областния управител е дал указания на кметовете на общини и „Напоителни системи" ЕАД, клон Мизия да следят за обстановката предвид настъпващия пролетен сезон и очакваните валежи, които могат за създадат предпоставки за преминаване на високи вълни по реките. При необходимост, да се предприемат действия за оперативно освобождаване на обеми в язовирите, за осигуряване нормалното преминаване на високите води.

В повечето общини от областта има раздадени от ОУ „ПБЗН" - Враца, чували за пясък, които при необходимост да се използват за изграждане на временни диги, като такива може да се предоставят и допълнително от Управлението при писмено поискване от страна на кметовете на общини, уточняват още от областна администрация.

Последвайте канала на

1529 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини