Проучване: Нагласите към ромите са негативни

  • 08 април 2013 16:05

  • 1145
  • 3
Проучване: Нагласите към ромите са негативни
©

Основните стериотипи към ромите са силно негативни. Това показват резултатите след проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” за етнически стереотипи и социални различия. Изследването, проведено в шест административни области в страната, е обхванало общо 737 души (287 лекари, 194 социални работници и 256 учители).

По-голямата част от анкетираните считат ромския етнос за мързелив и безотговорен. Според 70% от анкетираните ромите са податливи към извършването на престъпления и човек не бива да им се доверява.

46,3% от анкетираните са на мнение, че ромите са крадливи, 23,4% ги смятат за мързеливи, а 15,4% ги мислят за нечистоплътни, показва още данните от допитването. 62,5% от учителите смятат, че ромите се радват на привилегии в сравнение с българите и турците. За 40,8% от лекарите пък подкрепят мнението, че ромите са мързеливи и безотговорни.

Проучването сочи още, че голям дял от учителите 26,6% са съгласни, че трябва да има различни (по-ниски) образователни стандарти за ромските деца.

Що се отнася до институционалните интеграционни политики, мнозинството лекари, учители и социални работници споделят мнението, че ромите са привилегировани спрямо българите и турците. Това мнение е широко споделяно от учителите (61,7%), спрямо социалните работници (53,6%) и лекарите (51%).

Според данните на изследването трите целеви групи остро се противопоставят на мнението, че училището не е привлекателно за ромските деца. 22,3% от лекарите, 16% от социалните работници и 15,6% от учителите приемат това твърдение.

Последвайте канала на

1145 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.01.13 | 11:39

3
как ще да не обичаме сичкото ром , те не търгуват с наркотици , не продават контрабандни цигари , не крадат , не безчинстват по селата , изрядни платци са , обичат образованието , трудят се неуморно ако им се даде шанс , не са агресивни спрямо другите етноси , кръщават си и децата по европейски да видат всички колко са просветени ( помни се още новородения циганин Версачи ) , ето дори ние им отсъпваме малко по-малко родината давайки им шанс да ни претопят , и това ако не е любов , на кой друг ще му подарят цяла държава , българите могат да бъдат обвинени в същото но това вече си е техен проблем , че са допуснали да паднат толкова ниско

2015.01.13 | 11:38

2
Долни инсинуации! Ние обичаме ромите. Храни, си ги, поим си ги, плащаме им тока, водата, здравето, децата... Това ако е негативно отношение, здраве му кажи. Циганите де. Дори браузърът ми подчертава "ромите" като грешка.
Седил

2015.01.13 | 11:37

1
Ама ние роми ли сме бе?Не ни обиждайте, ние сме си баш цигани.Всичко ни е цеганско.Ни ни прещайте в далечната ромска империя.

Добави коментар

Водещи новини