Банковото плащане на местни данъци - мисията невъзможна

  • 08 април 2013 09:38

  • 856
  • 0
Банковото плащане на местни данъци - мисията невъзможна
©

Масово данъкоплатците, опитали се да избегнат сблъсъка с местната бюрокрация, остават с горчив вкус след това.

Действието се развива в Перник. В началото на март Анелия получава писма от Общината, в които надлежно са изписани данъците, които дължи. В случая - за два автомобила. Минути по-късно Анелия вече е пред компютъра и попълва платежни. Така първата цел на банковото плащане е факт - налогът е изпратен в местната хазна на мига. Не така обаче стои въпросът с втората цел на безкасовия превод. Анелия въобще не се чувства улеснена, разказва БНТ. Предстои й сблъсък с административната машина, за да вземе документ, който да удостовери, че е платила задълженията си.

Редиш се на опашка, взимаш искане за служебна бележка, пише ти се служебна бележка, сканират я, дават входящ номер и получаваш служебната бележка. Имайки предвид, че отидох, за съжаление, в обедната им почивка, изчаках да свърши почивката, след това да се освободи шефката на "Местни данъци и такси", защото трябва от нея да се получат нещата, отнема час, час и нещо в работен ден. Отново бе загубено моето време. А целта е това - да не си пускаме отпуска, за да си плащаме данъците, разказва Анелия.

Оказва се, че проблемът е заложен още в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, където изрично е записано, че безкасово могат да се плащат само задълженията към НАП, с изключение на тези за местни данъци и такси.

Законодателят е предвидил и тук за плащанията за местни данъци и такси, че не могат задължително да бъдат безкасово плащани, обясниха от институцията. На въпрос защо тогава е предоставена такава възможност от там отговориха, че когато е необходим документ, тогава трябва лицето да посети "Месни данъци и такси".

А документът за платен данък на автомобил е необходим не само за семейното счетоводство, но и за продажба на автомобила, и най-вече - за задължителния годишен технически преглед на колата. Без него колата се спира от движение.

Мерките за ограничаване на плащанията в брой обаче се сблъскват с разпоредбите от хартиеното законодателство, което задължително изисква документ, издаден или заверен с печат от общината.

И тъй като все повече данъкоплатци се надяват да спестят време, плащайки безкасово, служители в пунктове за технически прегледи също са объркани какви са документите, защото се случва клиентът да представи разпечатка на платежно без подпис и без печат.

За да не изглежда електронното правителство като мираж, а безкасовите плащания на местни данъци като театър на абсурда, следващото Народно събрание ще трябва сериозно да поработи, за да изчисти надмощието на хартията над компютрите.

Последвайте канала на

856 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини