Удариха с честитка за 42 000 лв. адвокат заради осигуровки

  • 08 април 2013 09:03

  • 1503
  • 1
Удариха с честитка за 42 000 лв. адвокат заради осигуровки
©

Стотици столични адвокати се оказаха в абсурдна ситуация. След като години наред са внасяли осигуровките си, те получиха известия от Националната агенция за приходите, че дължат огромни суми.

"Получих писмо от НАП, че дължа 42 000 лв. за осигуровки от 2005 г. насам", възмущава се столичен юрист. Пред Труд той разказва за адвокати, които вече са погнати от публичен изпълнител и сметките им са запорирани. "Труд" научи, че сред обявените за длъжници са някои от най-маститите столични юристи.

Адвокатите нямаше да имат основание да се ядосват, ако през всичките години, за които данъчните им търсят пари, всъщност не бяха внасяли съвестно осигуровки си. Проблемът е сериозен и се задълбочава заради въведената тази година в НАП единна сметка за приходите. (При нея най-общо данъци и осигуровки се внасят на едно и без значение за какво си предвидил, че превеждаш пари, НАП решава кое от задълженията ти да погаси и то обикновено е най-старото.) Заради въвеждането на сметката освен че търсят недължими пари от адвокатите, данъчните използват сумите, които те внасят за текущи задължения, за да покриват несъществуващите им стари дългове за осигуровки. Повечето адвокати са регистрирани по ДДС и някои от тях са установили, че сумите, които внасят в хазната за данъка, отиват за друго и така те стават длъжници и по ДДС. А ако имат три поредни неплатени вноски за данъка, ще бъдат дерегистрирани.

Освен това наближава 30 април, докогато се плаща данъкът върху доходите на самоосигуряващите се. "Какво ще стане сега, ще внеса пари, а те ще потънат за стари осигуровки, които отдавна съм платил", ядосва се един от адвокатите, който ни сигнализира за проблема. Колегата му пък се опасява, че единната сметка на НАП и драмата с "невнесените" осигуровки може да го лиши от безплатно здравеопазване. Ще ми пренасочат парите за здравни вноски за несъществуващи задължения и готово, казва юристът.

Проблемът засяга клиентите на осигурителната каса към Столичната адвокатска колегия (САК). Тя се грижи вместо 2800 юристи вноските им за пенсия и здраве да стигат до НАП. От 2005 г. до 2012 г. тя е внесла 24 165 241,33 лв. от осигуровки в бюджета. Управителят на касата адвокат Тодор Филипов обаче показва справка от НАП, в която самата приходна агенция признава, че от всички тези пари само 2 540 873,39 лв. (или 10,5%) са разпределени по индивидуалните партиди на адвокатите. "Видно е, че парите са при тях, а те запорират сметки на колеги", обяснява Филипов.

"Проблемът е от повече от 2 години и идва от това, че осигурителна каса "Адвокат" системно ни изпраща непълна и неточна информация", твърди обаче говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той онагледи ситуацията с битов пример: "Ако един вход реши домоуправителят да плаща задълженията на всички 40 абонати съвместно и за месец те са 20 000 лв., всичко ще е наред, ако доставчиците на ток и вода си получат 20-те хил. лв. Но какво става, ако бъдат внесени само 18 000 лв.? Няма как да е ясно кой от всички съседи не е платил." Попитан дали това значи, че НАП не получава списък с членовете на касата, чиито осигуровки са преведени, Бъчваров възкликна: "Ако получавахме списъци, всичко щеше да е перфектно!".

Последвайте канала на

Novini.bg
1503 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.05.26 | 14:13

1
малко им е на тия циреи

Добави коментар

Водещи новини