Българи на протест пред македонското посолство: Не сме фашисти!

  • 05 април 2013 12:57

  • 3242
  • 6
Българи на протест пред македонското посолство: Не сме фашисти!
©

Десетки протестиращи се събраха днес пред сградата на македонското посолство в София. Недоволството е заради поругаването на паметника на българите, загинали при потъването на туристическия кораб "Илинден" в Охридското езеро", съобщи Стандарт.

Паметната плоча бе осквернена в със свастики и изрисувана с червен спрей и надписи "Фашисти". Оскверняването стана в същия ден, когато българският президент Росен Плевнелиев и македонският му колега Георге Иванов постигнаха договорка при среща във Ватикана да се срещнат скоро в Охрид. Днес пред македонското посолство в София се събраха протестиращите от палатковия лагер край Народното събрание водени от македонския българин Перица Аврамов.

"Не сме фашисти!" скандираха бунтарите. Те настояват Македония да вземе мерки срещу вандалщината и поругаването на българската история и паметници. "Днес ни приеха на разговор и в понеделник ще връчим протестно писмо. Исканията ни са да ни позволят да облагородим паметника, да има охрана и видеонаблюдение, както и да се намерят извършителите на това престъпление", обясни пред "Стандарт" Аврамов. Той е роден в Скопие и произхожда от стара българска фамилия, която е репресирана от комунистическия режим в бивша Югославия. Български гражданин е от 2001 година.

Оскверняването на паметната плоча вече бе осъдено от местните власти в Охрид, мнозинството от жителите на града също изразиха възмущението си от случилото се. Македонската полиция все още не е разкрила извършителите на вандалския акт. Монументът бе издигнат преди година в памет на 15-те загинали българи на 5 септември 2009 година в Охридското езеро.

Последвайте канала на

Novini.bg
3242 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2013.04.06 | 14:56

6
Не вярвайте,че властите в Охрид са осъдили вандалският акт. По вероятно е те да са го инициирали. Докато на власт са тези просръбски мекерета, ще гледат ЕС през крив макарон.
Пейо

2013.04.05 | 18:27

3
Прав си но и двете държави имаме огромни вътрешни проблеми. Просто не можем да си позволим да се занимаваме със сръбските колониалисти в БЮРМ при положение че половина България е буре с барут а в Анкара държат фитила. Ако сега имахме национално правителство ОК но ние имаме шайка бандити от Отворено общество които само дебнат да се обърнем и да ни нахакат ножа в гърба!!!
....

2013.04.06 | 14:56

5
Македонците докато се ядат с нас шиптерите ги превзеха. Ние докато ще се ядем с тях турците и циганите нас ще превземат..
Levski Sofia

2013.04.06 | 14:55

4
В рамките на 50 години, Македония няма да съществува, защото се отрекоха от свойте корени! Албанците ще ги изядът, повярвайте това ще стане!
за заблудените

2013.04.05 | 16:24

2
ТОВА НЕ СА ФАШИСТКИ ЗНАЦИ,ТОВА СА БУДИСТКИ ЗНАЦИ,СТОП НА ДИСКРИМИНАЦИЯТА

2013.04.05 | 16:10

1
САМО БОЙКО ИМ СИПА НА ТИЯ ЩЕ ГЛЕДАТ ЕВРОПА ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН

Добави коментар

Водещи новини