Митницата в Русе с нова апаратура

  • 05 април 2013 08:05

  • 665
  • 0
Митницата в Русе с нова апаратура
©

Експерти от Франция разясняват на 50 български митничари тънкостите в разчитанията на изображенията от новата рентгенова апаратура, разположена по граничните пунктове на страната. Закупените осем мобилни системи осигуряват по-висока ефективност при откриването на наркотици, оръжия, контрабандни стоки и нелегални емигранти.

С новите мобилни рентгени тежкотоварните превозни средства са подложени на детайлна инспекция. Първите резултати са налице. Благодарение на сканиращата апаратура на Дунав мост бяха задържани рекордно количество кокаин, както и амфетамини. Френските митничари работят с модерната техника от осем години.

 „Вярно е, че митническото оборудване се развива, но контрабандистите също стават все по-изобретателни, което означава, че и ние трябва да сме такива и да търсим ефикасен начин да ги контролираме във всеки един момент. Тези скенери са допълнение към нашата работа, физическият контрол и другите обичайни проверки си остават", заяви митническият инспектор Доминик Леруер.

Специалистите по радиационна защита са категорични, че не съществува риск за здравето на митническите екипи, които работят с рентгеновата система. Редовно се извършва дозиметричен контрол.

„Със специални прибори се извършват измервания в различен режим на работа и в определени точки, за да се види какво е нивото на рентгеновите лъчи в тези точки. Няма абсолютно нищо обезпокоително", каза Михаил Банков, експерт по радиационна защита в Агенция „Митници".

Когато България влезе в Шенген мобилните рентгени ще се използват за превантивен контрол само във вътрешността на страната.

Последвайте канала на

665 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини