Социолозите искат стандарти в провеждането на изследвания

  • 03 април 2013 16:14

  • 1120
  • 0
Социолозите искат стандарти в провеждането на изследвания
©

Българската социологическа асоциация поиска професионални стандарти в провеждането на социологически изследвания и коректно взаимодействие между социолози и медии.

Във връзка с изключително напрегнатата компроматна предизборна ситуация, в която надделяват не рационалните политически платформи, а емоционалното надоговаряне в медиите, от БАС са се почувствали длъжни да дадат специална пресконференция.

Според тях не е нормално изследователите на предизборни нагласи да са център на вниманието, но така или иначе се е формирало полярно отношение - едни хора и среди харесват съответните данни, рейтинги и прогнози, а други се вдигат против тях и обвиняват „социолозите" във всички земни грехове.

Конкретният повод за публичното становище е горещият телевизионен скандал между Мира Радева и представляваната от нея МБМД и почти всички останали представители на бранша. От БАС подчертаха, че нямат за цел да бъдат съдници, нито да вземат своя пристрастна страна, а да обявят готовността си за осъществяване на професионален одит на скандалното или на други изследвания.

Припомняме, още вчера Мира Радева призова за външна проверка и оценка на изследването си, като бе готова да предостави всички необходими данни. Професор Михаил Мирчев - председател на Асоциацията на социолозите, изчете преди декларацията-становище, в която бяха припомнени деветте основни професионални стандарти за провеждане на емпирично изследване.

Самата Радева също присъства на пресконференцията, но като обикновен гост, а не като поканена от БАС. Тя заяви пред журналисти, че приема позицията на БАС като „лична победа" и още веднъж изтъкна, че е готова да предостави изследването си за проверка от тяхна страна.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1120 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини