Експерт: Медиите трябва много внимателно да отразяват темата със самоубийствата

  • 02 април 2013 15:30

  • 767
  • 0
Експерт: Медиите трябва много внимателно да отразяват темата със самоубийствата
©

Медиите трябва много внимателно да отразяват темата със самоубийствата, за да не се предизвика ефект на подражателни суицидни действия, смята психиатърът д-р Анастас Карагяуров, управител на Центъра за психично здраве в Смолян, цитиран от БТА.

Област Смолян попада сред регионите с по-ниско ниво на самоубийствата, коментира д-р Мими Кубатева, директор на Районната здравна инспекция. В поверената й институция е разработена програма за превенция на самоубийствата. През последните пет години в областта се наблюдава намаление на броя на суицидните действия, сочи статистика на РЗИ. Общо 77 са опитите от 2008 г. досега, от които 11 са завършили трагично.

Честотата на самоубийства в областта през 2012 г. е 8 на 100 000 души население, докато за страната този показател е между 10 и 20, уточняват от здравната инспекция. Преобладаваща част от посегналите на живота си са представители на градското население - 64%. Една пета от регистрираните суицидни действия са във възрастовата група до 19 год.

Общопрактикуващи лекари, полицейски инспектори и педагогически съветници от Смолянска област ще преминат психологически обучения за разпознаване на суицидни нагласи. Обученията са част от програмата на РЗИ за превенция на самоубийствата. Предвидени са и дни на отворени врати в Центъра за психично здраве, където ще бъдат осигурени безплатни консултации с психиатри. Като част от превенцията на проблема е избягване на преекспониране и героизиране на случаите със самоубийства от страна на медиите, препоръчват психиатри и психолози.

Последвайте канала на

767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини