Габрово празнува 1-ви април

  • 01 април 2013 14:23

  • 2301
  • 0
Габрово празнува 1-ви април
©

Днес габровци празнуват Международния ден на хумора и шегата.

1-ви април е на особена почит в града на смеха, чийто жители са прочути с анекдотите и веселите истории, които разказват за самите себе си.

В миналото занаятчиите от Балкана, за да изтъргуват стоката си, подхващали своите лакардии и хората от полето отваряли кесиите си. Габровци обичали да се надсмиват над себе си, а изглежда това се харесвало и на тези, с които правели алъш-вериш. Така започнали да се разпространяват смешни истории и случки, в които главният герой бил пестеливият габровец.

"Хуморът, разбира се, той е върха на интелигентността. Този, който се шегува, знае най-малкото две неща – истинското и привнесеното, та като ги сравнява, става веселото. Ще кажа един габровски, който не е виц, а е случка, разказа ми го един възрастен габровец. Копае си един габровец, мотиката му остра и да вземе да си срежи папука, обувката, и рекъл – Тюх, как не бях бос...", разказа Йордан Хаджиев, писател, пред БНТ.

Габровецът, пестеливец ли е, или скъперник – за това спорят днес учениците, които гостуват в Дома на хумора и сатирата. Веселата къща, която отбелязва своя 41-ви рожден ден, отвори вратите си безплатно и разсмива гостите си със забавни атракции, кинопрожекции и изложби. Още на входа домакините припомнят на посетителите за спестовните габровци, които режели опашките на котките, за да влизат по-бързо и да не излиза топлото от стаята.

"Ние ще отрежем опашката ето така – с този билет за безплатен вход, както се полага днес", каза Татяна Цанкова, директор на Дом на хумора и сатирата.

Последвайте канала на

2301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини