Морето поглъща плажа в Приморско

  • 29 март 2013 20:22

  • 5582
  • 0
Морето поглъща плажа в Приморско
© Архив

Морето поглъща Северния плаж в Приморско и пясъчната ивица на места вече е широка едва два метра. Заради силните северни ветрове вълните са активизирали и свлачище над плажа като са разрушили и стълбите към морето, съобщи БНТ.

Проблемът е от няколко години, но след силните бури преди седмица жителите на Приморско забелязали, че плажът им се е стопил почти на половина. При последното измерване миналата година площта му била 10 декара, а сега е не повече от шест, твърдят местните. Специалисти обясняват това с морските течения в залива, които през зимните бури отнемат пясъка от плажа и го преместват в района на вълнолома до бившата резиденция "Перла".

"Големият проблем идва от онази буна, другата и от пристанището на "Перла". Ние направихме запитване към "Басейнова дирекция" и те ни върнаха отговор, че наистина това е проблемът на Приморско за изчезването", обясни Златин Бодуров.

За решаване на проблема Община Приморско е поискала съдействие от БАН. Очаква се екип от специалисти да инспектират изградените преди близо 30 години вълнолом и дига на тогавашната Правителствена резиденция "Перла".

"Ако се окаже, че тези съоръжения са причината за отнемането на пясъчната ивица, ще се вземат мерки за преработване на буните", уточни Милчо Милев - зам.-кмет община Приморско.

Най-вероятно буните ще се пробият, за да може морските течения да преминават през тях и да връщат завлечените от брега на Приморско пясъци. Кога може да стане това не е ясно, защото до началото на сезона остават два месеца.

Последвайте канала на

5582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини