Андрей Райчев: Изследването на Мира Радева е опасно

  • 29 март 2013 09:57

  • 1999
  • 0
Андрей Райчев: Изследването на Мира Радева е опасно
©

Нов скандал разкаля терена на предизборната социология.

Две седмици преди официалното откриване на кампанията за предсрочните парламентарни избори Мира Радева от МБМД излезе със сензационно проучване, според което партия ГЕРБ би спечелила вота с 30%, при 16% за БСП. Тези резултати се разминават драстично с други проучвания, които дават приблизително изравнени шансове на двете партии с лек превес на ГЕРБ - между 3-5 %.

Данните на Радева бяха изнесени вчера от в. "Преса" с пояснението, че проучването е направено от американска фондация със знанието на посолството на САЩ у нас. Реално или манипулирано е изследването на Мира Радева. Темата коментираха в сутрешния блок на ТВ 7 социологът Андрей Райчев от "Галъп" и политологът Румяна КолароваРумяна Коларова Доц. д-р Румяна Коларова е родена на 10 юни 1956 г. в София. Румяна Коларова е университетски.

Според Андрей Райчев, подобно изследване е огромен удар по реномето на социологическата общност. Такава драстична разлика може само да разклати авторитета на всички в бранша пред хората. Мира Радева е направила няколко груби нарушения с това проучване – накърни реномето на клиента и нападна открито колега – Кольо Колев, поясни Райчев.

Мира Радева обясни по телефона специално за зрителите на TV7, че изследването е проведено в рамките на един месец, в който са се случили важни от социологическа гледна точка неща и затова за някой данните са учудващи. "Травмата, която съм нанесла не е на социологията, а на социологическата империя, която вие 20 години се опитвате да изградите. При изследванията са участвали много специалисти и колеги, които скоро ще обявят същите данни". Това коментира Мира Радева във връзка с изказването на Андрей Райчев, че тя е сринала реномето на професията. Тя е на мнение, че трябва да се направи експертна оценка на всички изследвания през последните години, защото съществува абсолютна непрозрачност и подмолност.

Андрей Райчев поясни, че няма личностен проблем между него и Мира Радева. "Слабият социолог не е подкупен или платен, а в опита си да спечели повече, намалява броя на интервюираните или спестява някои от процедурите, което е направило от крайните данни пълен боклук", коментира той.

Според политологът Румяна КолароваРумяна Коларова Доц. д-р Румяна Коларова е родена на 10 юни 1956 г. в София. Румяна Коларова е университетски, основният проблем в социологията е, че няма метод за оценка на самите агенции. Дори и най-почтения социолог може да направи грешка, лошото е, че това се използва от 1990 г. насам като извинение и се дават малки бонуси на различните партии по различни причини. От това страда цялата общност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1999 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини