Има забавени плащания по три схеми на социалното министерство

  • 27 март 2013 13:04

  • 1569
  • 2
Има забавени плащания по три схеми на социалното министерство
©

Има забавени плащания основно по три схеми на Министерството на труда и социалната политика към доставчици на услуги и работодатели. Това каза на пресконференция в отговор на журналистически въпрос новият ресорен зам.-министър Ваня Стойнева.

По думите й, по програмата "Аз мога" с бюджет от 51 млн. лв. са изплатени 38 500 000 лв., като забавените плащания са 2,5 млн. лв. По програмата "Аз мога повече" с бюджет от 100 млн. лв. са изплатени 26 700 000 лв. Забавените плащания по програмата са 1 700 000 лв. и ще бъдат изплатени до средата на април. По програмата за младежка заетост "Ново начало", която е с бюджет от 35 млн. лв. са изплатени 10 млн. лв. Забавените плащания към работодателите по програмата са 2,5 млн. лв. и ще се изплащат поетапно до края на май.

Причината за забавянията е струпването на огромен брой обороти и документация, която администрацията трябва да обработи, тъй като пика по тези програми е до края месец май, обяви тя.

Сумата, която стои за усвояване пред ведомството, е в размер на 582 млн. лв. Поради високия интензитет на отчитаните разходи по проекти и програми, тази сума ежедневно намалява, каза Стойнева. Тя посочи, че през януари одобрените разходи са в размер на 85 млн. лв., като само вчера са одобрени плащания за около 40 млн. лв. Ако до края на годината не бъдат отчетени, тези средства ще бъдат изгубени, уточни тя и допълни, че само Агенцията по заетостта одобрява всеки месец около 40 млн. лв., а от Агенцията за социално подпомагане този месец са одобрили 2,5 млн. лв.

По думите й, през 2012 г. 236 хил. безработни са започнали работа, като 152 000 от тях са наети в частния сектор. Около 50 хил. души
са започнали работа по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а близо 30 хил. души - по различни програми за заетост. През февруари са заявени 15 738 работни места, от тях 10 738 са в частния сектор, а близо 400 хил. работни места са заявени по ОПРЧР. Работа са започнали общо 17 245 души, от тях 12 000 - в частния сектор.

Министърът на труда и социалната политика Деяна КостадиноваДеяна Костадинова Деяна Костадинова е вицепремиер и министър на труда и социалната политика от 12 март до 29 май 2013 припомни основните приоритети пред министерството - възстановяване на тристранния диалог, използването на резервите в бюджета, за формиране на пакет от спешни мерки в подкрепа на най-уязвимите групи от населението, установяване на стабилност в работата на институциите, усвояване на средства по ОПРЧР и ограничаване на риска от загуба на пари по програмата, надграждане на мерките за ограничаване на ръста на безработицата, публичност и прозрачност на работата на ведомството с участието на гражданите при формулирането на политики.

Последвайте канала на

1569 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Катя

2013.04.19 | 10:50

2
"...Причината за забавянията е струпването на огромен брой обороти и документация, която администрацията трябва да обработи..." Вината за забавянето е на Камелия Лозанова Директорката на Агенцията по заетостта и нейното некадърно управление. За 3 години тя не създаде работеща система за обработка на документацията, а през февруари т.г., в най-натоварения период, уволни без причина масово най-опитните служители в дирекцията, занимаваща се с еврофондовте, само за да освободи предизборно места за гербаджиите...

2013.03.27 | 13:39

1
А защо не се съзира прокуратурата за онези милино по програма "Нов шанс" за ограмотяване на неграмотни възрастни. Там отдавна са приключили нещата, а парите ги няма. Трабва да се плаща за транспорт, за лектори, на обучаемите. Става дума за 190 милиона.-къде са

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини