Еднократни компенсации ще има за хората, които не са се класирали за енергийни помощи

  • 27 март 2013 12:57

  • 985
  • 0
Еднократни компенсации ще има за хората, които не са се класирали за енергийни помощи
©

Вицепремиерът и социален министър Деяна КостадиноваДеяна Костадинова Деяна Костадинова е вицепремиер и министър на труда и социалната политика от 12 март до 29 май 2013 е категорична, че еднократни компенсации ще бъдат платени на хората, които не са се класирали за енергийни помощи през този отоплителен сезон, но служебното правителство се отказа от идеята да променя критериите за достъп по енергийното подпомагане за следващия отоплителен сезон.

Утре правителство ще е готово да обяви разчетите за размера на възможните помощи. Те ще бъдат обсъдени от Тристранния съвет следващия вторник. Пари ще има за нова субсидирана заетост, за деца с увреждания и за изпадналите от енергийното подпомагане под формата на еднократна добавка. Условието е доходът да е надвишил с до десет лева поставената летва. Нови правила за подпомагане за следващия отоплителен сезон обаче няма да има.

Министър Деяна Костадинова
поясни: "Но съм съгласна със забележката, която ни беше направена, че не е коректно да правим дългосрочна политика, която ще изпълнява следващо правителство. За да не изпаднем в ситуацията вие ги вдигнахте - ние ги плащаме, затова просто ще направим това, което е отговорното в момента, ще предложим еднократно, ще осигурим ресурса, пак казвам - за следващия отоплителен сезон, което няма да е в рамките на нашия мандат и ще дадем готовите разчети на следващото правителство, ако пожелае да ги разширява, защото в крайна сметка едно правителство с политическа подкрепа е това, което може да прави дългосрочна политика по доходите".

След индексирането на пенсиите от 1-ви април, част от сега подпомаганите пенсионери ще изпаднат от класацията за помощи за отопление. За тях ще има еднократна втора добавка преди зимата. Условието е същото - да надвишават с до десет лева летвата, която няма да се променя, поне засега.

Новият заместник социален министър Ваня Стойнева, отговорен за усвояването на парите по програма "Човешки ресурси" заяви, че до средата на май ще бъдат разплатени на бизнеса и на обучителните организации забавени плащания по програмите "Аз мога", "Аз мога повече" и "Ново начало", които са в размер на близо 8 милиона лева, предаде БНР.

Последвайте канала на

Десислава Станева
985 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини