Градушка се изля в Петричко

  • 27 март 2013 10:43

  • 2199
  • 0
Градушка се изля в Петричко
© Булфото

Нови природни стихии удариха десетки петрички села. В началото на този месец река Струмешница излезе от коритото си и наводни хиляди декари земеделски земи.

Сега пък градушка и буря съсипаха насаждения и овошки, отнесени са полиетилените на десетки оранжерии, някои от по-старите съоръжения са разрушени. В селата Скрът, Яворница, Габрене и Ключ падна град, който унищожи най-вече овощните градини, тъй като повечето стопани още не са засадили земеделската си продукция, уточни кметицата на Скрът Надка Райчева. Земеделците се надяват щетите да бъдат описани и да получат някакви обезщетения.

Бурните ветрове, предизвикани от средиземноморски циклон, опустошиха десетки оранжерии в най-голямото село Първомай. Щетите са в процес на изясняване. При първоначалния оглед на специалистите от община Петрич е установено, че са разрушени и селскостопански постройки. Полиетилени от оранжериите на земеделците на ранни зеленчуци в селището още висят закачени по електрическите стълбове. Някои стопани са загубили голяма част от засадената за сезона продукция от лук, маруля, моркови и други зеленчуци. Има унищожени и ранни домати.

„Нас градушката, която на места е натрупала цяла педя, ни подмина, но ни удари буря. Лошото е, че имотите не са застраховани и най-вероятно хората няма да получат никакви обезщетения. За щетите от наводнението лично внесох близо 30 молби, но до момента няма резултат – никой не е дошъл да оцени нанесените поражения”, заяви кметът на Първомай Методи Попов.

Последвайте канала на

2199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини