Монтана без режим на водата

  • 26 март 2013 10:54

  • 828
  • 0
Монтана без режим на водата
©

От днес ограниченията за подаването на вода в Монтана се отменят, обяви на брифинг кметът на града Златко Живков. Вода вече ще има през цялото денонощие, уточни той, цитиран от БТА.

Към момента в язовир "Среченска бара" в Стара планина, от който се водоснабдяват Монтана, Враца, Берковица, Вършец и още 26 селища от северозападна България, има 7,8 милиона кубически метра вода. За последните шест дни притокът на вода е повече от разхода с 1 милион кубически метра.

Заради намалените запаси от вода в "Среченска бара" от 9 януари в Монтана, Враца и останалите селища, които се водоснабдяват от язовира, беше въведен нощен режим на водата - от 23:30 до 05:30 ч. налягането по тръбите се намалява от 5 на 1,5 атмосфери и така тя стига само до приземните и първите етажи на сградите.

Нощен режим на водата в Монтана имаше и през миналата година. Тогава той бе отменен на 2 април.

Две години поред количеството на валежите в северозападна България е по-малко от нормалното и в дълги периоди от време изобщо не вали. Това е причината в "Среченска бара" да няма достатъчно приток, обявиха стопаните на язовира от ВиК-Монтана.

Последвайте канала на

828 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини