Започва разстилане на временните пясъчни диги в Бургас (снимки)

  • 25 март 2013 11:51

  • 1506
  • 1
Започва разстилане на временните пясъчни диги в Бургас (снимки)
©

Разстилането на временните пясъчни диги, които бяха издигнати през зимните месеци на Северния плаж в Бургас започва на 8 април.

Дигите бяха издигнати с цел да се предпази ивицата от вълните. Допълнителният положителен ефект е, че разместването на пясъчните пластове има санитарна роля и действа пречистващо на ивицата.

Фирмата, стопанисваща северната ивица, заявява, че действията във връзка с изграждането на дигите са абсолютно законни и нарушение няма. Временните диги по никакъв начин не навреждат на морската флора и фауна.Практиката е често срещана в Европа с цел предпазване от унищожителното действие на вълните. Диги се изграждат и на плажовете в Обзор, Слънчев бряг, Поморие и др.

Избутването на пясъка от брега към сушата е с цел възстановяване на отнетия от морето пясък и подход за хигиенизация и подобряване качеството на пясъчната ивица. Действията от страна на фирмата са свързани и с отговорността по запазването на европейската екологична награда „Син флаг”, към която бургаския плаж се стреми.

Бурните вълни през зимата постепенно “изяждат” бреговата ивица и отнемат пясъка. Ако не се изградят защитни диги, има реална опасност само след няколко години Бургас да остане без нито една педя плажна ивица, както се случва сега със северния плаж в Приморско.

Последвайте канала на

1506 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Морски

2013.03.26 | 08:10

1
Ако плажовете изчезваха за няколко години без намеса на човек отдавна нямаше да има нито един... Пълни глупости! Морето може всичко да даде, но и всичко да вземе.

Добави коментар

Водещи новини