Проверяват дигите по река Дунав

  • 25 март 2013 08:47

  • 1142
  • 0
Проверяват дигите по река Дунав
©

Няма подкопани и нестабилни участъци по защитните диги край река Дунав във Видинска област. Това беше установено след проверка от Междуведомствена комисия, съобщи БНТ. Своевременно бяха затворени с чували пясък пробойни на дигите край село Куделин в община Брегово.

Само през този месец бяха извършени две проверки на защитните съоръжения по брега на Дунав, които са с дължина над 35 км. Те предпазват от заливане над 125 000 дка земеделска земя и 11 населени места. Засега нивото на водата се движи около 7 м и няма опасност от наводнение. Предпазните диги по реката са в много добро състояние - казаха от комисията.

Установени са две пробойни в една от дигите около село Куделин. Отстранени са пробойните, но там дигата не е оразмерена за високи води и тя е защитна дига само за земеделска земя, каза инж. Цветан Асенов, областен управител на Видин.

Собственикът на дигите - земеделското министерство - трябва да се погрижи не само за укрепването, но и за надграждането на съоръжението поне с метър и половина, казаха специалистите. А по-късно там би трябвало да се изгради и помпена станция за отводняване на високи подпочвени води.

Последвайте канала на

1142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини