EVN готви законови мерки срещу България

  • 19 март 2013 15:18

  • 5944
  • 33
EVN готви законови мерки срещу България
©

Австрийският енергиен холдинг EVN обяви, че ще предприеме законови мерки срещу България, ако не успее да договори отстъпки в спора за цената на електроенергията, който според компанията й е коствал загуби в размер на 66 млн. долара, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТВ.

Компанията вече официално е предупредила България, че ще започне процедура пред международния арбитражен съд, за да защити инвестициите си, ако не бъде постигнато споразумение в следващите три до шест месеца.

EVN има ангажимент да закупува слънчева електроенергия в България на цени, по-високи от пазарните. Енергийният регулатор в страната намали цените за бита след масови протести срещу високите суми и ниското равнище на живот, коментира агенцията.

„Тези действия намаляват постъпленията от продажба на електроенергия”, се казва в комюнике на EVN, една-трета от чийто приходи идват от Източна Европа и предимно от България.

Компанията твърди, че покупките на слънчева електроенергия са й стрували 100 млн. лева (66 млн. долара) от юли 2012 г. насам и ще й струват допълнителни 40 млн. лева през следващите три месеца.

По-рано във вторник EVN България обяви, че ще внесе искане до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за незабавно преразглеждане на цените на електрическата енергия от 1 април до 30 юни 2013 г.

Причина за сигнала е определеният механизъм за компенсиране на изкупуването на енергия, произведена от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), който води до загуба на капитала на дружеството и до дестабилизиране на електроенергийната система като цяло.

Последвайте канала на

5944 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар

2013.03.20 | 22:25

33
петко льо капитанине, петко льо командирине .тритe дружества-щом държавата не може да ви изгони ние народа ще ви бием шута. ако трябва ще ви палим подред
EVN Вън от България

2013.03.20 | 22:25

32
EVN Вън от България !!!гад долна....

2013.03.20 | 21:33

31
Монополиста ще съди о.0 Може би за това, че държавата позволява условия за монопол?
валента

2013.03.20 | 21:32

30
Нека новият кабинет да каже кои са тези, които се възползвали от служебното си положение(давахо някой от тях в репортаж по телевизия) , нахални, безсрамни и те да плащат за делата в международен съд. Така е добре. Нека да видим всичките ги, как имат фирми тяхните жени, синове и т.н. защо ние да плащаме , а те да пълнят джобовете и не можем да ги бутнем? Било постановено от европа. Да дойдат европейците и да живеят като нас. Веднага ще направят референдум и ще им вземат всички зелени енергии(парковете на волтаиците).

2013.03.20 | 01:18

1
Защо този който минава и натиска отрицателните вотове,не напише аз не съм съгласен с това и това,а той натиска както му падне,толкова хубави коментари има а отрицателни,тоя иска сеир,някой да се ядоса и да му прави коментари,за да го кефи,не се подлъгвайте и си пишете това което мислите.

2013.03.20 | 21:13

29
Защото тука се насраха платените драскачи на АТАКА да дават минуси за написаната истина и да хвалят шизофреника си БОЛЕН,колко много разбирал от управление ,икономика и социална дейност в държавата ни!

2013.03.20 | 16:29

28
петко льо капитанине, петко льо командирине .тритe дружества-щом държавата не може да ви изгони ние народа ще ви бием шута. ако трябва ще ви палим подред

2013.03.20 | 16:28

27
коментар 12 -евала само така ще разберат кои са българите,че сме по-стар народ и от тез идиоти,ама сме малко.....липсват ни левски,ботев,караджата...........
Кольо

2013.03.20 | 13:54

21
Цената на тока я определя държавата, EVN са електроразпределително дружество - не избират те цената на която държавата продава тока и са прави да съдят държавата след като имат договор да купуват тока на една цена а сега им се налага да го продават на друга. Не може да ви продавам вафли на 20 стотинки и да ви задължа да ги купувате още 2 години на 20 стотинки ама утре да ви кажа че ще ги продавате на 22. И аз да съм и аз ще съдя държавата.

2013.03.20 | 16:28

26
ти от тея ли си.или някой от герберските или другите умници.народа тръгва и никакви мазни чехи,немци и кой беше още няма да ни спрат.даже и роми ,турци ,арменци ,евреи и всеки друг ,който живее в България,нарича се Българин ,независимо какъв е майчиния език,ще застанем заедно и не на монополите .тогава ще покажем че ние може да сме събрани от тук и там ,но ние всички живеем на едно място и никой няма право да ни мачка .ес набийте си го в главата

2013.03.20 | 16:28

25
народа тръгва и никакви мазни чехи,немци и кой беше още няма да ни спрат.даже и роми ,турци ,арменци ,евреи и всеки друг ,който живее в България,нарича се Българин ,независимо какъв е майчиния език,ще застанем заедно и не на монополите .тогава ще покажем че ние може да сме събрани от тук и там ,но ние всички живеем на едно място и никой няма право да ни мачка .ес набийте си го в главата

2013.03.20 | 13:56

24
Напоследък все повече страни започнаха да се измъкват от масонската мрежа, въпреки отчаяните опити на масоните да ги задържат. Извън влиянието на ложите са държави като най-силната световна икономика - Китай, идейните лидери на Южна Америка - Венесуела (силна с петрола си) и Куба (каквото и да ни приказват тук за Кастро, в южноамериканската общност той е уважаван), отскоро и Боливия (там националистите дойдоха на власт, подкрепени от Венесуела и Куба), бялата страна в Азия - Иран (Персия) и др. Те взаимодействат по между си и минаха в икономическо настъпление срещу бастиона на масонството и ционизма САЩ, Англия и техния лагер. Войната вече е икономическа и циониско-масонските кръгове все повече губят шансове да я спечелят.

Добави коментар

Водещи новини