България е сред страните с най-ниски емисии на замърсители в атмосферата

  • 18 март 2013 20:30

  • 1735
  • 3
България е сред страните с най-ниски емисии на замърсители в атмосферата
©

Все по-малко страни членки на Европейския съюз надвишават разрешения праг на вредните емисии в атмосферата, съобщи Европейската агенция за околната среда (ЕАОС).

Според данни на ЕАОС, публикувани днес на нейния сайт, броят на държавите нарушителки е намалял през миналата година до 8 от 12 през предходната 2011 г. Дания, Малта, Холандия и Швеция вече не отделят в атмосферата по-голямо количество вредни емисии от разрешеното.

За сметка на това Германия, Франция, Испания, Австрия, Белгия, Финландия, Ирландия и Люксембург продължават да нарушават европейските екологични норми. На теория те може да бъдат глобени от Европейския съд в Люксембург.

България е сред страните с най-ниски емисии на замърсители в атмосферата.

Според карта, публикувана на сайта на ЕАОС, замърсяването на въздуха с микрочастици обаче е на обезпокоително равнище в редица български градове - столицата София, Перник, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Кърджали, Бургас, Варна, Добрич, Велико Търново, Плевен, Враца и Видин.

Тревожно е положението и в редица европейски градове, сред които Париж, Марсилия, Милано, Торино и Рим.
 

Последвайте канала на

1735 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.03.19 | 12:33

3
един ден най-големи друг ден най-ниски съвсем се объркахме, а вие под мен повече емисии ли искате, сериозно нивото на българинът съвсем падна, като погледнем нагоре виждаме дъното. Аз не искам емисии искам чист въздух, зеленина, и ако все още има с какво да произвеждаме в селското стопанство, туризъм, може малко високи технологии, пренос на стоки, и такива неща, достатъчни ще са ни за няколкото милиона жители. Другото са болни амбиции на недалновидни хора. На мястото ми не ме свърта като знам в какъв рай сме дошли в какво го превърнахме! Не напразно хората казват, че не само управниците ни не струват, а и народа ни също, факт.

2013.03.19 | 09:39

2
Б-я е с най ниско промишлено замърсяване. Нормално, щото правителството уби всякакъв бизнес. Ама, елате в провинцията да видите замърсяването от домашните кюмбета, не е истина.... Смога и миризмата на кюмюр е повсеместна и ужасна, чак не се диша... Върнаха ни в 19-ти век.
скептик

2013.03.19 | 09:38

1
АБЕ ТИЯ ЛУДИ ЛИ СА ОТ ЕС??? ТО ПРИ НАС 1 КОМИН НЕ ОСТАНА ДА ПУШИ Е НОРМАЛНО, ЧЕ НЯМА ОТ КАКВО ДА СЕ ЗАМЪРСЯВА ТО ЗАТОВА И РАБОТА НЯМА НЯМА И ДА ИМА За сметка на това Германия, Франция, Испания, Австрия, Белгия, Финландия, Ирландия и Люксембург продължават да нарушават европейските екологични норми. На теория те може да бъдат глобени от Европейския съд в Люксембург. България е сред страните с най-ниски емисии на замърсители в атмосферата.

Добави коментар

Водещи новини