Ищар се включи в дарителската кампания за манастира "Св. Пантелеймон"

  • 18 март 2013 16:06

  • 1537
  • 0
Ищар се включи в дарителската кампания за манастира "Св. Пантелеймон"
©

Етно певицата Ищар се включи в дарителската кампания за манастира "Св. Пантелеймон", известен още като манастир Патлейна.

Манастирът е основан след покръстването на българите в края на 9-ти век от цар Борис високо на десния бряг на днешната река Камчия, недалеч от старопрестолния Велики Преслав. След 11-ти век манастирът бива разрушен и ограбен. През 1940 г. Варненски и Преславски митрополит Йосиф /1898 - 1988 г./ замисля грандиозен план за възстановяване на манастира Патлейна. Включва се цяла България, но след 1944 г. сградата е одържавена и всичко пропада.

Днес Варненска и Великопреславска Света Митрополия отново отправят апел към народа за събиране на средства за възстановяването на светата обител.

Ищар е една от първите, които подкрепи със средства дарителската кампания на манастира. В знак на благодарност на 13 април в 18:00 ч. в зала 1 на НДК, когато е концертът на Ищар, от манастира ще подарят на певицата дърворезбована реплика на уникалната за цяла Европа мозаечна икона на Св. Стратилат, открита преди векове в самия манастир.

Певицата ще има концерт и във Велико Търново на 12 април от 20:00 ч. в ДКС "Васил Левски".

Последвайте канала на

1537 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини