Пламен Димитров: Социалният мир е производствен фактор

  • 15 март 2013 08:13

  • 1191
  • 0
Пламен Димитров: Социалният мир е производствен фактор
©

КНСБ анализира през последните седмици това, което се случва в страната. Ние участвахме на много срещи с протестиращите, както и на самите протести. След преглед на разходната част на бюджета видяхме възможността за спестяване на едни разходи и пренасочването им към социалния сектор, който най-много се нуждае от помощ. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Пламен Димитров.

По думите му, 25 000 работни места, временна заетост, могат да бъдат създадени. Според КНСБ, трябва да има допълнителни енергийни помощи в размер на 56 лв. за януари, февруари и март; към пенсионерите с най-ниски пенсии от 1 април трябва да се преведат по 20 лв. добавка. Смятаме, че тези мерки са възможни, въпреки че излизат скъпо, но няма да натоварят много бюджета, коментира Димитров. Минималната работна заплата трябва да се увеличи, което е неутрално за бюджета. Програмата предвижва ваучери за храна за хората с най-ниски заплати, повече помощи за безработните и пари за майките.

Всичко се обезсмисля, ако поставим под опасност финансовата стабилност, смята Камен Колев от Българската стопанска камара. По думите му, това, което не би трябвало да става, е да се пренасочват средства от капиталовите разходи към социални. От това малкият и средният бизнес ще загубят позиции и ще се освободят допълнително безработни, а безработицата ни е огромен проблем, уточни той. Трябва да има вътрешно пренасочване на други разходи, ако има възможност. Това трябва да реши ресорният министър, смята Колев. По думите му, най-големият проблем на България е липсата на работа и към решаването му трябва да се насочат най-много усилия.

Социалният мир е производствен фактор. Ако няма социален мир, никаква финансова стабилност не може да бъде запазена, обяви лидерът на КНСБ. Времената са лоши и трябват спешни мерки за овладяване на социалната ситуация, каза той и уточни, че предложените от синдикатите мерки не увеличават дефицита.

Последвайте канала на

1191 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини