Има опасност от висока вълна по река Дунав

  • 15 март 2013 07:26

  • 1377
  • 0
Има опасност от висока вълна по река Дунав
©

Обилните валежи и снеготопенето ще вдигнат нивото на река Дунав. Задава се висока вълна, която по данни на румънските власти ще бъде във Видин на 20 март. Очаква се тя да надмине т. нар. кота "Внимание". Това е казал за в. Преса Асен Личев, шеф на дирекция "Управление на водите" в екоминистерството.

Според румънската система за отчитане това означава, че водата ще надхвърли 600 см. Риск от наводнение във Видин няма, но сме разпоредили да бъдат проверени всички диги, за да не се окажем неподготвени, каза Личев. Другият риск е, че заради високата вълна реки като Огоста, Искър, Вит и Янтра няма да могат свободно да изтичат в Дунав и ще се разлеят около устията си. Опасност от преливане заради обилните валежи и снеготопенето крият и няколко реки във вътрешността на страната. Става дума за Арда, десните притоци на Марица и Места. Системата за ранно предупреждение по р. Тунджа вече е дала жълт код при Ямбол и Елхово, където обикновено реката излиза от коритото си.

Вече са предупредени всички кметове в страната, областните управители и Гражданска защита. Проблемът е, че  не може да се оцени какви водни маси се очакват от топенето на снеговете. В момента по-дебела е снежната покривка в Западна Стара планина, Рила и Пирин, а в Родопите, тя е от 50 см. до 1 м. Според експерта критичното звено са малките язовири. За това е разпоредено кметовете и общинските управители да следят прогнозите за времето и да вземат мерки. Трябва да се прегледат и руслата на реките.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини