МОСВ очаква водните нива да се повишат в почти цялата страна

  • 14 март 2013 19:19

  • 807
  • 0
МОСВ очаква водните нива да се повишат в почти цялата страна
© Getty Images/Guliver

Очакват се повишения на водните нива в почти цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В МОСВ е постъпила информация от НИМХ за очаквани значителни валежи и снеготопене, в резултат на които се очаква съществено повишение на нивата на реките в Рило-Родопската област – поречията на реките Арда и Места, десните притоци на река Марица. От утре се очакват повишения на водните нива в почти цялата страна, по-съществени в Южна България и при реките от източната половина на Дунавския водосборен басейн.

С настъпването на пролетното снеготопене и очакваните количества валежи се създават условия за преминаване на високи вълни по реките.

Активиран е 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към МОСВ.

МОСВ изпрати писма до областните управители и общините с указания за предприемане на необходимите действия за безпроблемно отвеждане на високите води и осигуряване на проходимостта на речните легла.

Оперативното звено при МОСВ разпореди на експлоатационното дружество на каскада „Арда” с цел поемане на очаквания приток да бъдат предприети мерки за освобождаване на обем в язовирите от каскадата чрез работа на ВЕЦ-овете и при необходимост – чрез отваряне на основните изпускатели.

Последвайте канала на

807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини