Столична община планира ново изчисляване на такса смет

  • 13 март 2013 14:56

  • 900
  • 0
Столична община планира ново изчисляване на такса смет
©

Столична община планира пилотен проект, който да стартира следващата година, за определяне на нов механизъм на изчисляване на такса битови отпадъци. За целта ще бъдат определени 2 или 3 пилотни района, в които да се измерва количеството отпадък на домакинствата. Това каза зам.-кметът Мария Бояджийска на инспекция на Инсталация за компостиране на биологични отпадъци.

„На база на тези данни, ще се прецени по какъв начин би могло да се определя таксата на база на количество отпадъци от всяко едно домакинство. Това няма да касае таксата по отношение на разходите ни за зимно и лятно почистване. За момента обсъждаме в кои райони да започне проектът. Самото проучване ще определи райони, които да бъдат включени в пилотния проект. Ние се опитваме да обхванем 3 различни групи райони, които са с различен тип застрояване – еднофамилни къщи, смесен тип и жилищни комплекси”, посочи Бояджийска. (

Тя обясни, че механизмът означава на всяко домакинство количеството боклук, което е в кофата, да бъде отчитано с измервателни устройства, монтирани на камионите за износване на отпадъците. По този начин се подава информация в системата за управление на отпадъци какво е генерираното количество в съответната точка.

Последвайте канала на

Novini.bg
900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини