Рашидов: Можеше да направим Музей на оперното изкуство

  • 11 март 2013 13:13

  • 1088
  • 2
Рашидов: Можеше да направим Музей на оперното изкуство
©

Министърът на културата в оставка Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко изрази съжаление, че едва в края на мандата научава за идеята за Музей на българското оперно изкуство, иначе по думите му проектът щеше да е осъществен вече, съобщава БТА.

За идеята си разказа директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов днес на церемонията, на която Рашидов връчи на операта дарение от 30 големи фотоса от личния архив на примата Гена Димитрова. Карталов обясни, че има предвид частта от сградата на операта, която е била на БЗНС, а сега по думите му е окупирана от фирми. Той припомни, че при ремонта и на Ковънт гардън, и на Болшой театър са им предоставени допълнителни пространства. Според Карталов може да се използва и разкошната огромна зала, която е почти концертна.

Фотосите са подбрани от художника-фотограф Иво Хаджимишев със съдействието на осиновената племенница на Гена Димитрова - Милена Стойкова, и Александър Абаджиев - автор на една от книгите за световноизвестното сопрано. "Иво Хаджимишев дари снимките на Министерството на културата, а ние - на Софийската опера, защото това е естественото им място, домът на Гена Димитрова", каза Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

На снимките са запечатани моменти от спектакли на Гена Димитрова по световните оперни сцени като Арена ди Верона, Миланската скала, Метрополитън опера в Ню Йорк, със знаменити партньори, режисьори и диригенти, между които Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Хосе Карерас, Франко Дзефирели, Лорин Маазел. Показани са също дебютът на примата в Софийската опера и балет - Абигайл в "Аида" през 1967 г., и последният й спектакъл в първия ни оперен театър - "Дон Карлос" през 2001 г. С именитите артисти прочутото сопрано има и снимки "за спомен". Част от колекцията са също фотоси с нейни близки, колеги и приятели - със съпруга Георги Стойков, осиновената племенница Милена Стойкова, с Николай Гяуров, дъщеря му Елена, Мирела Френи, Маргарита Лилова, Катя Ричарели и други.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1088 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.03.11 | 18:56

2
Г-н Рашидов-само след два месеца ще се върнете и ще го направите.

2013.03.11 | 15:25

1
А музей на срамните въшки не искате ли да направите в този глад,а?Мамицата ви мръсна долна ,само се чудите откъде да лапате с тези строежи.Почвайте мемориални плочи да си правите ,боклуци гербаджийки.Щото само спомен за некадърното ви управление ще остане след вас!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини