ДАА създаде сайт, посветен на спасяването на българските евреи

Над 540 документа са публикувани в новия сайт на Държавна агенция "Архиви" /ДАА/, посветен на спасяването на българските евреи. Това съобщи днес пред журналисти председателят на агенцията Мартин ИвановМартин Иванов Мартин Иванов е роден на 4 август 1970 г. във Велико Търново. Мартин Иванов е магистър по история, цитиран от БТА. Целта на сайта http:/www.archives.bg/jews е чрез многобройните документални свидетелства, съхранени в българските архиви, да разкаже историята на българското еврейство в периода 1940 - 1944 г. и да посочи фактите са спасяването на евреите от старите предели на Царство България по време на Втората световна война, каза Иванов.

Публикуваните 540 документа, подбрани от 500 хиляди архивни материали, са от фондовете на Министерския съвет, Народното събрание, Дирекция на полицията, Министерството на вътрешните работи и народното здраве, Дирекция по вероизповеданията, Комисарството по еврейските въпроси и личните фондове на Димитър Пешев и Христо Пунев в Централния държавен архив.

По думите на Иванов в момента сайтът съдържа 140 снимки и библиография, но амбицията е той да бъде разширен с още материали. Председателят на ДАА подчерта, че всеки, който разполага с архивни документи по темата, би могъл да ги донесе в агенцията, за да бъдат публикувани в страницата.

Темите, с които новият сайт се занимава, са интеграцията на еврейската общност в българското общество преди началото на Втората световна война, действията на законодателната и изпълнителната власт при решаването на "Еврейския въпрос" в страната през 1940-1944, протестите на цялата българска общност в подкрепа на нейните съграждани евреи. Като нов момент Мартин ИвановМартин Иванов Мартин Иванов е роден на 4 август 1970 г. във Велико Търново. Мартин Иванов е магистър по история открои документите, свидетелстващи за спасяването на евреи от Европа чрез издаването на транзитни визи от български дипломати.

Сайтът "Еврейска общност в България", който има и английска версия, е посветен на националното отбелязване на 70-годишнината от спасяването на близо 50 хиляди български евреи и Европейската година на гражданите, посочи Иванов.

Спорт

още

Коментари

  1. 2013.03.12 | 14:33

    Подвигът си е подвиг и никой с нищо не би могъл да го умаловажи ! В свещената книга ТАЛМУД на еврейския народ е писано: „Спасителят на един единствен живот е спасил целия свят !“ Македонска” държава и съответно „македонски” евреи по онова време не съществуват. Има югославски евреи. Не България, а Германия окупира Югославия и Гърция И затова Хитлер диктува условията, на кого може и на кого не може да се даде българско гражданство в предоставените от него на България за администриране области на Югославия и Гърция. Малкият български народ и неговата държава, за разлика от много по-влиятелни Европейски нации и държави, като Австрия, Унгария, Румъния, Югославия, Полша, Хърватия и пр.и пр, показват на дело безпримерна толерантност и смелост, спасявайки живота на всичките 50 хиляди евреи с българско гражданство и на още десетки хиляди други Европейски евреи, на които дръзват да дадат спасителни транзитни визи ! Кой друг Европейски народ е сторил и половината от това ?

  2. 2013.03.11 | 15:42

    А сайт на избиваните българи от турците по Беломорска Тракия и Родопите след освобождението КОГА?????????? Само чуждопоклонници и г.ъзолизци са в управлението!

  1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли да се засили контролът при издаване на разрешително за оръжия?

Трябва ли да се засили контролът при издаване на разрешително за оръжия?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?