Експерт: Икономиката ни върви към рецесия

  • 11 март 2013 10:14

  • 1188
  • 6
Експерт: Икономиката ни върви към рецесия
©

"Икономиката ни върви към рецесия", каза в предаването "Преди всички" по БНР Димитър Чобанов от УНСС.

"Това ще повлияе и върху приходите и върху обстановката. Служебният кабинет трябва да поддържа нивото на фискалния резерв - това е условие за стабилността на икономиката. Финансовият министър не трябва винаги да казва "да". Вземане на кредит в момента внимателно трябва да се обмисли. Какво означава да се увеличават заплатите? Това не може с един еднократен кредит . Тези заплати са за всяка следваща година.

По-важно е държавата да не фалира. Да се ограничат раздутите разходи - текущите разходи. Държавните ведомства да харчат по-малко за издръжка. Да започне да се попълва фискалния резерв", каза Чобанов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1188 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Срам срам

2013.06.24 | 16:51

6
Каква рецесия какви 5 лева. То нашата икономика отдавна е полумъртва. А и е лесно да се каже служебния кабинет да запазва нивото на финансовия резерв ама как да стане като ГЕРБ го източиха?

2013.06.24 | 16:51

5
Тогава защо в министерствата се раздават звездни бонуси...?????????

2013.06.24 | 16:51

3
Нали са големи специалисти. Замо вземат държавната пара и нищо не предлагат. Такива ги наричам лаладжии. Единственото което може да се направи е парична реформа (3 към 1 и 1 към 3) в следната вид: Доходите на населението като заплати, пенсии и т.н. да се емитират като за 1 лев се дадат 3 евро (пр. заплата 500 лв – работника поучава 1500 евро). Парите в банките лихвари да се емитират като за 1 евро се дадат 3 лева (пр. капитал на банката 3 милиарда лв., капитала на банката става 1 милиард евро). Кредитите да се емитират като за 3 лева се даде 1 евро (пр. кредит 60 000лв., кредита става 20 000 евро). Депозитите да се емитират като за 1 евро се дадат 3 лева (пр. имаш 900 000лв депозит получаваш 300 000 евро). Какво ще се постигне: парите ще се извадят от банките лихвари и ще влязат в обръщение, ще се повиши потреблението, ще се повиши стандарта на живот до този от средните страни на ЕС. Ще се пренаредят слоевете на обществото. Ще се намали влиянието и натиска на банките лихвари върху правителството и народа. Ще се премахне сивия сектор, ще излязат на светло скритите пари. Ще се обезценят мръсните пари и влиянието на мафията и монополите. Емитирането на нови книжа означава по голямо заробване на населението и не трябва да се допуска. Цените на горивата и енергиите няма да се вдигат много дълго време. В последствие да се въведе електронното разплащане навсякъде. Ако се извърши тази парична реформа която е правена веднъж в Западна Германия, политическата система в сегашният си формат ще си подари още 20 години управление. В крайна сметка парите са едни необходими хартийки. Имате ли смелост господа политици да направите тази парична реформа която ще стабилизира страната като с вълшебна пръчица. Гледайте филма „Духът на новото време” и ще разберете защо трябва да се прави парична реформа и, че монетарната система трябва да се рестартира от време от време за да съществува.

2013.06.24 | 16:51

4
Цитат:Парите в банките лихвари да се емитират като пр. капитал на банката 3 милиарда лв., капитала на банката става 1 милиард евро. Кредитите да се емитират като за 3 лева се даде 1 евро (пр. кредит 60 000лв., кредита става 20 000 евро). Депозитите да се емитират като за 1 евро се дадат 3 лева (пр. имаш 900 000лв депозит получаваш 300 000 евро) Аз не съм икономист но от твоята логика разбирам, че искаш обезценяване на Лева с над 50%! Извинявай ама сме във валутен борд със вързан лев към евро 1:2. При такова рязко обезценяване на лева освен тотална инфлация почти като при Жан Виденов какво ще се случи? Да не би в държавата да се произвежда нещо та да се се борим за евтин износ? При такава инфлация фалитите ще са масови на работещите предприятия, къде отчиташ междуфирмената задлъжнялост която е милиони! Единствените които отново ще спечелят ще се наричат новите Кредитни Милионери след фалитите на Банките. Извинявай ама такива гении дет ще ми унищожат и малкото спестявания, както се случи с Баща ми и много българи аре нема нужада от вас! Ти да не си ярко червен "икономист" от редиците на ЦК на БКП или по скоро тяхно отроче? :) Държавата ще заработи когато от законите се махнат текстовете за тотално правна интерпретация и се напишат така че да насърчават бизнеса. Ама истинския бизнес който работи и произвежда, а не мафиотскя бизнес който точи държавата!

2013.06.24 | 12:39

2
ДА ЗАСТРЕЛЯМЕ ЦИГАНИ ПЕНСИОНЕРИ И БЕЗРАБОТНИ И СТАБИЛНОСТТА Е ГОТОВА ТОВА ЛИ ПРЕДЛАГАШ БОКЛУКО ОХРАНЕН?

2013.06.24 | 12:39

1
егати и малоумниците !!!!!!!!!!!!! 30 г едно и също!!!!!!!!!!!!!! егати ,егати

Добави коментар

Водещи новини