Месни Заговезни е днес

  • 10 март 2013 07:10

  • 1722
  • 1
Месни Заговезни е днес
© Булфото

Днес е Месни Заговезни (Неделя месопустна) - последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата, но винаги в неделя, осем седмици преди Великден.  Това е първият църковен празник, свързан с настъпващата пролет.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирна Заговезни, може да се яде сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца. Тези две седмици са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината. Постите съществуват в почти всички култури като форма на прочистване от злото, като изпитание на човека вкопчил за достигане на надмощие над желанията и страстите, пише "Дневник". В прехода между зимата и пролетта обаче чрез постите се цели и настройване и почивка на организма.

По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1722 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
bat pan4o

2013.03.10 | 10:44

1
НЯМА ДА СЕ СЬБЕРЕМ НА ОБЯД А КЬМ 16Ч СЛЕД ПРОТЕСТА-ТАЗ ГОДИНА КАКТО ВЬРВИ НЯМА ДА ИМА И ВЕЛИКДЕН А ПРОТЕСТИ ДОКАТО НЕ НАМАЛЯТ ТОКА ,ВОДАТА И ЦЕНИТЕ НА МОБИЛНИТЕ УСЛУГИ-МНОГО ЗУЛУМИ В ТАЯ ДЬРЖАВА-И ПИЛЕТО ЗА ЗАДУШНИЦА И ТО Е ИНЖЕКТИРАНО СЬС СОЛЕН РАЗТВОР -И ТУК НИ КЛАТЯТ.АКО НЕ СЕ ОПРАВИ РАБОТАТА НЯМА ДА ИМА ВЕЛИКДЕН ЗАЩОТО И АГНЕШКОТО И ТО Е СВЬРЗАНО С ЦЕНАТА НА ТОКА КОЯТО ТЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ С 100%.АИДЕ ЧЕ ВАРНА ИЗЛИЗА НА ПРОТЕСТ И АЗ ТРЬГВАМ-ДО УТРЕ.

Добави коментар

Водещи новини