16 млн. лв. по ОПАК отиват за електронно управление

  • 08 март 2013 19:29

  • 683
  • 0
16 млн. лв. по ОПАК отиват за електронно управление
©

Общо 2095 административни услуги вече се предоставят онлайн, а 100 администрации са въвели системи за вътрешен електронен документооборот, съобщават от дирекцията "Оперативна програма "Административен капацитет" към Министерството на финансите, предаде БТА.

Напредъкът в сферата на електронното управление е бил представен от ръководителя на управляващия орган на ОПАК Моника Димитрова-Бийчър при откриването на втория ден от конференцията "Електронното управление в услуга на гражданите". Тя е отчела, че системи за управление на качеството са въвели 126 администрации в страната, 214 администрации спазват стандартното време за услуга от 20 минути, 48 администрации са подобрили достъпа до административното обслужване за хора в неравностойно положение, а 10 администрации са постигнали ниво "Отлично" при обслужване на принципа "one-stop-shop".

В международния форум, който се провежда на 7 и 8 март в София, участват представители на централната и местната власт и ИТ експерти от администрацията на България и региона.

Организатори на форума са ICT Media със съдействието на МТИТС и НСОРБ.

Към момента по ОПАК са сключени 74 договора. От тях 53 договора са по процедура за въвеждане на електронни услуги в централни, областни и общински администрации. От тези проекти 41 вече са приключили. Най-големите проекти са на МТИТС, като най-мащабният е за 18 млн. лева.

Към момента в Индикативната годишна работна програма за тази година са заложени процедури по трите основни приоритетни оси, както за добро управление, така и за управление на човешките ресурси, за административно обслужване и електронно управление.

През 2013 г. по ОПАК за проекти в сферата на електронното управление могат да кандидатстват всички администрации на централно и местно ниво, както и органите на съдебната власт.

Предвидени са две процедури - едната с бюджет 13 млн. лв., насочена към МТИТС, другата - с бюджет 3 млн. лв., насочена към централната администрация.

Моника Димитрова-Бийчър е изразила увереност, че от следващия програмен период - 2014-2020 г., кандидатстването ще се осъществява само по електронен път.

Последвайте канала на

683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини