Предприятие тровело Златица

  • 07 март 2013 18:19

  • 882
  • 1
Предприятие тровело Златица
©

Екоактивисти и жители на град Златица искат регистрирана автоматична измервателна станция за качеството на въздуха да бъде монтирана в града и да бъде включена в националната система за мониторинг на Изпълнителната агенция по околна среда. Това заявиха представители на неправителствените организации "Коалиция за устойчиво развитие", Движение "Модерна България" и сдружение "За един по-добър живот", предаде БТА.

Живеещите в Златица смятат, че медодобивното предприятие в града замърсява въздуха със серен диоксид над нормите, което води до висока заболеваемост и смъртност на млади хора. В подкрепа на искането си те цитираха данни от собствено наблюдение на качеството на въздуха от Дома за медико-социалнигрижи за деца в Златица, според което многократно е преминавана средночасовата и средноденонощната норма за съдържание на серен диоксид.

Към момента националната система за наблюдение на качеството на въздуха отчита само данните от измервателна станция в Пирдоп, където замърсяванията от медодобивното предприятие са много по-малки, тъй като 76 на сто от него се намира на територията на Златица, каза Стоян Ширков от златишка гражданска организация. По думите на Петя Чолакова от златишно сдружение, замърсяването със серен диоксид в Златица има едни от най-високите стойности в страната и е сравнимо с това в Гълъбово, но за тях няма гласност, поради липсата на измервателна станция.

Екоактивистите се заканиха, че ако ВАС не отмени разрешението, дадено от МОСВ, за разширяване на производствените мощности на медодобивното предприятие, ще излязат на организирани масови протести.

Последвайте канала на

882 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПРОТЕСТ

2013.03.08 | 10:52

1
ЕКОАКТИВИСТИТЕ,ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ,А ДА ОТИДАТ В ГОРНО СЪХРАНЕ И ДА СПРАТ ,,ГАБРОВНИЦА,, ,КОЕТО ТУРСКО ДЪРВООБРАБОТВАЩО ПРЕДПРИЯТИЕ,НАЙ-ГОЛЯМО НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ, ИЗСИЧА ГОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА НА 5 СЕЛА!ИЗТРОВИХА ЯЗОВИР,,КОПРИНКА,, ,И НИКАКВА РЕАКЦИЯ....

Добави коментар

Водещи новини