Собствениците на Трабанти се събират във Велико Търново

  • 07 март 2013 14:07

  • 1481
  • 0
Собствениците на Трабанти се събират във Велико Търново
©

Собствениците на Трабанти се събират за четвърти път Велико Търново. Градът ще бъде домакин на национален събор на притежателите на автомобилите от Източна Германия.

Това съощи доц. Милен Михов, цитиран от Дарик. Общинският съветник и преподавател във ВТУ е сред заклетите почитатели на марката и горд собственик на Трабант от 26 години. Трабант фестът ще се проведе на 16 март, като част от програмата за празника на Велико Търново. Организатори са местният Трабант клуб, Общината и Търговски парк - Велико Търново. Освен от страната се  очакват и гости от Букурещ. Предвидено е участниците да се съберат на паркинга пред парк „Марно поле" в 10 часа. 60 минути по- късно колите ще бъдат изложени пред сградата на Общината, а от 12 часа започва дефиле по улиците на старата столица. На паркинга пред Търговския парк ще бъде състезанието по майсторско кормуване, обясни Михов.

През последните години още няколко великотърновци са си закупили и възстановили трабанти и ще ги покажат на феста, информира Ивайло Антов. Той е притежател на колекция от 47 Трабанта, най-старият е произведен през 1963 г. и в момента не е в движение, а най- новият модел е от 1990 г. Ивайло притежава и уникален трабант кабриолет, с който през есента се возила френска двойка, решила да сключи брак под Царевец, и е обрала овациите на гостите си. Великотърновският колекционер се шегува, че е създал приют за Трабанти. Автомобилите идват при него на стойност 100- 150 лева. Части се намират и няма проблем колата да се възстанови и пусне в движение. За тесните великотърновски улици е перфектна, категоричен е Антов.

По- рано разбиваха Трабантите, за да откраднат най- ценното в тях акумулаторите, добавя колекционерът. Миналата година апаши задигнали предното стъкло на колата, с която той се движи в момента. Според него, за да вземат винетката, която струва повече от стъклото и уплътнението взети заедно.

Трабантите са пуснати в производство в Германската демократична република през 1957 г. До 1991 г., когато са спрени,  от конвейера на завода в Цвикау са излезли над 3 милиона автомобила.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини