Трудности пред комисията по отнемане на имущество

  • 19 юли 2011 13:04

  • 1230
  • 0
Трудности пред комисията по отнемане на имущество
© Булфото

Това установи доклад на Фондация „РискМонитор", представен на кръгла маса в парламента.

Анализът проследява първите пет години от работата на комисията - 2005 - 2010 г. От него е видно, че има нарастване на броя на исканите обезпечения и наложените запори.

Само за първите две години от работата си комисията внася в съда почти 50% повече дела от прокуратурата в периода 1997 - 2005, но работата не върви без трудности. За 2010 г. в съда са внесени 82 дела за отнемане на имущество, а през 2006 г. броят им е бил 12. Основен инструмент, използват от КУИППД, са обезпеченията - през 2010 г. са 160.

Една от слабостите е липсата на методология за оценка на разследваното имущество, което да бъде запорирано. В някои случаи цифрите на исканото от КУИППД и решението на съда се разминават значително. Общо комисията е поискала обезпечение на имущество 3 16 337 299 лв., а съдът е преценил, че сумата е 10 526 433 лв.

От тук идва следващият проблем - управлението на отнетото имущество. То често пъти е непродаваемо или умишлено увредено. Ето защо, според Георги Петрунов, един от авторите на доклада, е нужно да се създаде специален фонд, който да управлява отнетите активи.

Друг съществен проблем е контролът върху работата и членовете на КУИППД. Друг от авторите, Стойчо Стойчев, е на мнение, че е нужен постоянен и систематичен контрол, включително и публичен. Поради това от РискМонитор предлагат да се създаде подкомисия на паритетен принцип в рамките на парламентарната вътрешна комисия, която да следи работата на КУИППД по аналог на подкомисията за контрол на ДАНС. Нужен е и финансов одит.

Според експертите трябва и промяна в структурирането на КУИППД. Те предлагат членовете й да се избират само от Народното събрание и да се премахнат назначенията от Министерски съвет и президента, тъй като това размива отговорността.

В КУИППД има високо текучество на кадрите, недостиг на финансови средства, липса на информационна система, диспропорции в натоварването на териториалните дирекции. Комисията работи в намален състав - около 200 души.

Жaнeта Петрова, представител на правосъдното министерство, не се съгласи с отрицателните оценки за работата на комисията. Според нея е нужно време, за да се отстранят слабостите и да се видят резултати, тъй като съдебните процеси са сложни и продължителни.
Антоанета Цонкова, която работи в КУИППД, определи доклада като „задълбочено проучване" с „разумни и конструктивни препоръки".

Последвайте канала на

1230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини