Металурзи окупираха банка

  • 06 март 2013 19:01

  • 953
  • 1
Металурзи окупираха банка
©

Над двеста металурзи от Оловно-цинковият комбинат блокираха офис на банка в Кърджали заради спряно изплащане на заплатите им, предаде БНТ.

Близо половината от 600 те напуснали предприятието заради спиране на производството не са получили изработените си през миналата година възнаграждения. Бившите работници от комбината започват всекидневни протести, които могат да прераснат и в гражданско неподчинение.

Сумата, която металурзите трябва да получат, е за близо милион и половина лева. Набраните след продажбата на имущество на ОЦК средства обаче са блокирани. Сега трябва да минат поне два месеца, преди съдът в Кърджали да се произнесе.

"Проблемът е в законодателството на тази държава, тъй като калпавото законодателство дава възможност проблемът, който е сега да се случи не само на ОЦК, но и на други предприятия", обясни металургът Белю Стайков.

Работниците поискаха оттегляне на жалбите, които блокират изплащането на заплатите им и яснота около бъдещето на завода.

"Какво стана със завода? Ще работим ли? Защо не се приемат работници, защо не се откриват нови работни места. Всичките си задаваме този въпрос", попита металургът Стефан Ангелов.

Металурзите блокираха офис на банка. На срещата с управителя стана ясно, че банката е обжалвала разпределението на средствата от принудителните продажби в ОЦК заради неговия собственик Валентин Захариев.

В момента в ОЦК се извършва подготовка за изграждането на нов цинков завод. Металурзите поискаха среща с представители на новия инвеститор, който готви възстановяване на производството в комбината.

Последвайте канала на

953 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
livain

2013.03.07 | 13:22

1
като цяло нищо ново.типичен пример за безучастие на държавата в проблемите на хората които я хранят,плащат данъци и се опитват да гледат семейство.

Добави коментар

Водещи новини