Израел: Рядко ще видите хора като българите - скромни, тихи герои

  • 06 март 2013 15:31

  • 1454
  • 4
Израел: Рядко ще видите хора като българите - скромни, тихи герои
©

Рядко ще видите хора като българите - скромни, тихи и същевременно герои. Това заяви президентът на Израел Шимон Перес в словото си при откриването на изложба в Европейския парламент в Брюксел, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

На церемонията присъстваха президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, еврокомирарят Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, евродепутати, дипломати и много гости. Не можем да забравим, че през април 1943 г. българите спасиха евреите, това бе общо усилие на Църквата, гражданите, обикновените хора, заяви Перес. Никъде другаде в Европа това не се случи, никой друг не прояви тази смелост, както българите, добави той. Помним и примери за обратното - преди 70 години нашата общност в Солун бе изтребена до крак, отбеляза израелският президент. Всички евреи са влюбени в българските евреи, които живеят в Израел, влюбени са и в българите, каза той. Перес определи българите като тихи герои, дълбоко скромни, дали велик пример за смелост и човещина. Благодаря на българите, на свещениците, на водачите на гражданското общество, на обикновените хора на улицата, които приеха опасността да спасят еврейската общност в България. Това е рядък исторически пример и ценен принос за Държавата Израел - държава, създадена от оцелелите от нацисткия Холокост, допълни Перес.

Днес се събираме, за да кажем на нашите деца, че независимо от това, колко мрачен може да бъде даден момент, колко хората могат да загубят разсъдък, колко ужасен е Холокостът, не губим надежда и продължаваме, въпреки горчивината от убийствата, но и заради яркия пример, съчетание от героизъм и смелост, отбеляза той по повод събитията от Втората световна война и спасяването на българските евреи.

Знам, че България преживява икономическа криза, но по-добре такава криза, отколкото исторически срам, заяви израелският президент. Учим децата си да станат образовани, но преди всичко трябва да им кажем, че е велико нещо да бъдеш честен и смел човек, че е важно от всички житейски възможности да избереш най-мъдрата и онази, която няма да те кара да съжаляваш, добави Перес. Моралният избор е най-добрият, с който разполагаме, допълни той.

Родени сме равни по Божията воля и Бог мъдро е решил никой да не го достигне, да живеем равнопоставено, родени с мир да живеем в мир. Никой никого не превъзхожда, всеки има правото с най-доброто от себе си да дава своя принос. Днес имам повод да благодаря на България - не само на държавата и нейните водачи, но на съвкупността от хора, които всекидневно, тихо и смело поеха риска да спасят живота на други хора, и платиха цената за това, заяви Шимон Перес.
 

Последвайте канала на

БТА
1454 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Заслужено признание

2013.03.07 | 23:31

4
Подвигът си е подвиг и нищо и никой не би могъл да го умаловажи ! В свещената книга ТАЛМУД на еврейския народ е писано: „Спасителят на един единствен живот е спасил целия свят !“ Малка България, за разлика от толкова много ”авторитетни” Европейски държави, като Австрия, Унгария, Румъния, Хърватия, Полша и пр.и пр., показа невиждана толерантност и смелост, спасявайки всичките свои 50 хиляди евреи с българско гражданство и още 10 хиляди други Европейски евреи ! Коя друга Европейска държава е сторила и половината от това ?
godzila

2013.03.07 | 17:43

3
ако некои картоф изре4е пак хули -мира нема да види. ДА на ВЕЛИКИ/А ИЗРАЕЛ
I LOVE ISRAEL

2013.03.07 | 17:43

2
Благословение и Мир на Израел и Ерусалим

2013.03.07 | 17:43

1
Колко е бил прав Хитлер! Ама уви!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини