БАБХ изпраща 25 проби за конско месо

  • 05 март 2013 16:24

  • 574
  • 0
БАБХ изпраща 25 проби за конско месо
©

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ изпраща първите 25 проби за ДНК-анализ, за наличие на нерегламентирано влагане на конско вместо телешко месо, информират от агенцията.

По повод на констатирано нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко в различни продукти на пазара на Европейския съюз Европейската комисия препоръча на страните-членки да изследват приоритетно храни, в които би могло да бъде вложено конско вместо телешко месо. България като страна-членка трябва да изпрати 100 проби за ДНК-анализ до края на март. Днес първите 25 проби от продукти, произведени в България, ще бъдат изпратени в лаборатория в Германия за изпитване за наличие на вложено конско месо.

През изминалата седмица по официален текущ контрол инспектори към областните дирекции по безопасност на храните в страната извършиха 4892 проверки в обектите от търговската мрежа и общественото хранене, в производствени предприятия и в складове за съхранение и търговия с храни. В резултат на проверките са издадени 238 предписания и са съставени 59 акта за установяване на административно нарушение. Един обект е с временно преустановена дейност. Бракувани или възбранени са 650 килограма хранителни продукти.

При засилените проверки в зимните курорти са проверени 59 обекта, издадени са шест предписания и е съставен един акт за установяване на административно нарушение.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини