Плевнелиев и Перес ще отбележат годишнина от спасяването на българските евреи

  • 05 март 2013 13:04

  • 751
  • 1
Плевнелиев и Перес ще отбележат годишнина от спасяването на българските евреи
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното ще бъде на еднодневно работно посещение в Белгия утре, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В 11:30 ч. в Европейския парламент в Брюксел българският държавен глава и израелският президент Шимон Перес ще отбележат официално 70-та годишнина от спасяването на българските евреи.

Специален гост на събитието ще бъде италианският писател Габриеле Нисим, който направи известно на света делото на големия българин Димитър Пешев и на българския народ чрез книгата си "Човекът, който спря Хитлер".

В присъствието на Плевнелиев и Перес в ЕП ще бъде открита изложбата "Труден избор с голямо значение: съдбата на българските евреи". Документалната и снимкова експозиция, подготвена от Държавна агенция "Архиви", представя живота на евреите в България и тяхната пълна интеграция в обществото, надигането на антисемитизма в Германия и в Европа, който довежда до приемането на антиеврейското законодателство и у нас, както и спасяването на евреи от Европа чрез издаването на транзитни визи от български дипломати.

Изследвания върху архивите на българското Министерство на външните работи показват, че в периода 1941-1943 г. български дипломати от цяла Европа са издали повече от 10 000 транзитни визи на евреи, които търсят спасение от Холокоста.

В Брюксел Плевнелиев ще има работни срещи с президента на Европейския съвет Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в, с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, с българския еврокомисар Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование и с председателя на Европейския парламент Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден.

Последвайте канала на

751 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
666

2013.03.06 | 19:40

1
FUCK THE ISRAEL!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини