Храм на 175 години се нуждае от спешен ремонт

  • 04 март 2013 09:54

  • 682
  • 0
Храм на 175 години се нуждае от спешен ремонт
©

Църквата "Св. Димитър" в село Осиково, община Гърмен, която е на над 175 години, има опасност да рухне, ако спешно не бъде извършен ремонт.

Храмът е паметник на културата с местно значение, разказва БНТ. Пред няколко месеца в селото са създали църковно настоятелство, което заедно с християните и мюсюлманите в района събират пари, за да спасят църквата, за да я оставят на поколенията.

Храмът "Св. Димитър" в село Осиково е важен не само за християните, които са едва двайсетина, но и за мюсюлманите. На Гергьовден църквата е пълна с вярващи, защото поверие гласи, че ако се преспи в църквата болният ще оздравее, а здравият ще намери добро.

Храмът е ценен, казват местните хора, защото когато децата и внуците им идват на гости в селото от големите градове, където живеят, не пропускат да запалят свещичка за здраве. Ценни са и иконите от 19 век, прецизно изписани с миниатюрни детайли.

От местното църковно настоятелство, обаче, са обезпокоени, че могат да загубят църквата си, заради състоянието, в което се намира. От църковното настоятелство вече са събрали близо 5 хиляди лева от дарения на хората за спасяването на храма.

С част от събраните пари до момента е изготвен проект, с който от настоятелството ще кандидатстват по програмата за развитие на селските райони. Докато това стане, обаче, трябват още средства, за да се укрепи поне частично храмът. Местните хора събират и литература за село Осиково и църквата, защото по думите им не знаят много за родното си място.

Малкото християни, останали в този край, се надяват с помощта на добри хора да успеят да спасят храма си.

Последвайте канала на

Десислава Станева
682 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини