Чужди растителни видове изместват нашите

  • 19 юли 2011 06:43

  • 1590
  • 0
Чужди растителни видове изместват нашите
© Булфото

Някои бързоразвиващи се чужди растителни видове изместват диворастящи растителни видове от защитените територии и градските градини, каза в интервю за БТА Радослав Станчев, експерт в Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/.

Едно от тези растения, които създават най-големи "проблеми" е фалопията. Видът може да се види в повечето градски градини, той е силно инвазивен и борбата с него е много трудна, коментира Станчев. Фалопията нараства с над 10 см на ден, много бързо заема местата на други растителни видове и пречи на нормалното им развитие.

Сред "опасните" растителни видове са още аморфа и айлант. Аморфата е приспособим и устойчив храст, който има много бърз растеж, размножава се лесно и също измества естествените растителни видове. Обикновено израства до два метра. Произхожда от източните части на Северна Америка, но отдавна вирее из цялата страна, предимно в "подивял" вид. Растението понася много добре както продължителни засушавания, така и заливания.

Видът айлант, известен още като див орех или китайски ясен, е едно от най-широко разпространените екзотични дървета у нас. Произхожда от Китай, нараства бързо и макар да е с рехава кълбовидна корона, достига височина до 25 метра.

Борбата с тези чужди растения е много трудна, те са устойчиви, не срещат никакво противодействие от местните видове. Използването на отровни химически препарати за справяне с тях е доста опасно, тъй като могат да се унищожат много други растителни видове, има опасност от замърсяване на подпочвените води, а и резултатът не винаги е успешен. Подобно третиране трябва да се прави много разумно и от хора, които разбират от тази дейност, смята Станчев.

Сред инвазивните животински видове е червенобузата костенурка, която е хищен вид и няма естествен регулатор в природата, посочи експертът. Той апелира хората да не я освобождават в природата, защото при успешно размножаване, червенобузата костенурка е голяма заплаха за водните видове.

Необходимо е да се изградят специални центрове от затворен тип, в които да бъдат отглеждани тези костенурки до тяхната естествена смърт, а към момента такива центрове няма изградени, посочи Станчев.

Според други специалисти проблем е и бързо нарастващата популация на сладководната Мида зебра в язовир Овчарица, където тя вече застрашава инсталации на близката ТЕЦ "Марица изток 2". Мидата се размножава бързо, заради високата температура на водата във водоема, в който се охлаждат турбините на ТЕЦ. Видът се закача на метални повърхности, подпомага корозията на метала и запушва решетките, с които се филтрира водата.

Последвайте канала на

1590 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини