Финландци и руснаци искат части от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"

  • 04 март 2013 06:23

  • 869
  • 0
Финландци и руснаци искат части от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"
©

Финландци и руснаци проявяват интерес към закупуването на части от I и II блок на АЕЦ „Козлодуй“, които вече са в процес на демонтаж. На този етап разглобяването е само още в машинната зала на първите два блока, като пълният демонтаж трябва да приключи през 2018 г.

От научен институт във Финландия, който обслужва ядрените централи в страната, вече са идвали в Първа атомна, за да огледат част от цилиндъра високо налягане на един от турбогенераторите на двойката блокове. Проверката им с металограф, с който се проверява за микропукнатини, е показал, че частта е в отлично състояние. Тя може да се ползва в действаща атомна централа както и за научни експерименти, обясни главният инженер на I и II блок Пламен Петков.

Интерес към демонтирани детайли се проявява и от руска страна. Иначе от Държавното предприятие „Радиоактивно предприятие“, което е натоварено с извеждането на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“, вече са разпратили списък с годното оборудване до руски, украински и други централи от бившия социалистически блок. „Генератори, възбудители на генератори, електромотори, трансформатори – всичко това ще бъде продадено, вместо да го раздробяваме“, обясни изпълнителният директор на предприятието Дилян Петров.

За всяка отделна част се прави независима оценка и се обявява търг. Предстои такъв да бъде обявен за две акумулаторни батерии, всяка от по 150 тона. Те са служили за аварийно захранване. Купувачът им обаче трябва да бъде сред фирмите, които се занимават с рециклиране.

От държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ пък са заявили интерес към 5-6 трансформатора, но от машинната зала на 3 и 4 блок. През 2010 г. от ТЕЦ-а вече са се снабдили с един трансформатор, демонтиран от I и II блок срещу 640 хил. лв.

Очаква се от продажбата на демонтирани детайли само от машинните зали на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“ в Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ да постъпят 30 млн. лв. В тази сума се включва както продажбата на части, така и на скрап от елементи, които не могат да се ползват с друго предназначение. Към момента са демонтирани детайли с маса около 3000 тона.

Последвайте канала на

Novini.bg
869 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини