Свлачище плаши да остави села без хляб и лекарства

  • 28 февруари 2013 08:20

  • 859
  • 0
Свлачище плаши да остави села без хляб и лекарства
©

Свлачището между Сатовча и трите села Жижево, Кочан и Ваклиново се е активизирало заради падналите дъждове. То продължава да подкопава пътя, който ги свързва с общинския център. Жителите на населените места са притеснени, докато минават по част от платното, което е останало, да не пропаднат с автомобилите в дерето, предаде БНТ.

Експерти от фирма "Геозащита" са изготвили становище за незабавни укрепителни действия. От Областната управа в Благоевград са изпратили същия документ за разглеждане и финансиране във Междуведомствената комисия по бедствия, аварии и катастрофи към МВР.

Свлачището руши пътя от Сатовча за трите села буквално всяко денонощие. Една трета от пътя вече го няма, а отдолу под асфалта са се образували ями.

Притесняваме се, ако някоя тежкотоварна кола мине оттук, да не пропадне цялата, заяви д-р Юри Молов - кмет на село Кочан.

Ако до две седмици не бъдат взети мерки, и останалата част от пътя има опасност да изчезне. Това означава близо 6 хиляди души да останат откъснати от света.

Преди три години свлачището отново се активизирало. Тогава експерти от "Геозащита" изготвили технически проект за укрепването му на стойност 230 хиляди лева. От общината поискали помощ от регионалното министерство, но от там, по думите на кмета Арбен Мименов, казали, че пари няма.

Закърпили положението с подпорна стена, защото пораженията не били големи. Сега обаче положението е бедствено.

Движението е непрекъснато и има реална опасност да останем без път, веднага трябва да се започне, смята д-р Арбен Мименов - кмет на община Сатовча.

Фирма, която да започне ремонт на пътя, общината може да намери по Закона за обществените поръчки.

Последвайте канала на

859 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини