Реките при Разлог и Баня преляха

  • 26 февруари 2013 10:27

  • 1103
  • 0
Реките при Разлог и Баня преляха
©

Община Разлог предприе спешни мерки по предотвратяване на бедствия причинени от реки минаващи през нейната територия, вследствие на обилни дъждове.

По разпореждане на кмета на Разлог инж. Красимир Герчев е съсредоточена техника и хора над Разлог, за да се намали нивото на водите на река „Язо” в самия града. Водите на реката заляха моста на ул. „Шейново” и ул. „Стефан Стамболов”. Диги от чували с пясък защитават къщите до парка на ул. „Христо Ботев” от придошлата река „Язо”, информираха от Общинска администрация.

В село Баня реките „Малко Глазне” и „Пихла” излязоха от коритата си. На място е изпратена допълнителна техника и хора, за да се избегнат по-големи щети. Община Разлог изпълнява проект за укрепване коритото на река Пихла. В участъците, където реката е укрепена няма опасност за местното население и техните жилища. В неукрепените участъци, като зоната около бившия консервен завод реката е неконтролируема.

Екипи от общината следят нивото на реките в града и съставните селата. Кметът Красимир Герчев информира, че в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет днес ще бъдат разгледа внесените през втората половина на 2012г. предложения за финансиране за извършване на дейности за предотвратяване на бедствия и аварии, свързани с обезопасяване на реките.

При одобрение на финансирането една от реките, която ще бъде укрепена е „Язо”. Става дума за изграждане на стени на коритото на местата, където няма или са ниски. Река „Язо” няколкократно е излизала от своето речно корито при високи води и причинява наводнявания в участъци на улиците „Шейново” и „Изворите”.

Последвайте канала на

Novini.bg
1103 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини