Ройтерс: Духът на протестите в България не стихва

  • 22 февруари 2013 18:53

  • 1767
  • 1
Ройтерс: Духът на протестите в България не стихва
©

Правителството на България отстъпи пред народния гняв, предизвикан от високите цени на електричеството и лошото управление, но духът на протестите в градове като Благоевград не стихва, пише днес Ройтерс в кореспонденция от този български град.

Агенцията цитира 35-годишната благоевградчанка Людмила Манова, наречена местната Жана д'Арк, лидер на протестите в града, които бързо се разпространиха из цяла България. "Нямаме намерение да спрем", казва безработната от няколко години Манова, която според Ройтерс е типичен пример за гражданин на България, който се мъчи да свърже двата края. Мерките за икономии в България бяха умерени в сравнение с тези в съседна Гърция, като българските пенсии и заплати бяха замразени, а не намалявани. Освен това България избегна вземането на спасителни кредити, каквото бяха принудени да сторят Гърция, Румъния и Сърбия, отбелязва агенцията. Но относителната икономическа стабилност през последните години дойде за сметка на жизнения стандарт, като средната пенсия и заплата възлизат съответно на 180 и 550 долара - тоест под 50 нa сто от същите средни показатели в ЕС, констатира Ройтерс.

В кореспонденцията се привежда разказ на 54-годишна безработна вдовица от Благоевград, която е разпродала покъщнината си, за да преживее с двете си деца. Пътешествието на юг от София към Благоевград показва как правителствата след 1989 г. последователно са пренебрегвали проблемите на България. За атинската олимпиада през 2004 г. през Благоевград е трябвало да минава магистрала до гръцката граница, но вместо това на 40 км има двулентово шосе, край което се нижат занемарени къщи, фабрики и магазини. Мнозина българи са силно разгневени от това, че поредица правителства не се справиха с повсеместната корупция и организираната престъпност, което на практика е направило от страната им второкласен член на ЕС, заключава в коментара си агенция Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1767 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
fgfgf

2013.02.23 | 00:55

1
"България избегна вземането на спасителни кредити, каквото бяха принудени да сторят Гърция, Румъния и Сърбия, отбелязва агенцията. Но относителната икономическа стабилност през последните години дойде за сметка на жизнения стандарт, като средната пенсия и заплата възлизат съответно на 180 и 550 долара" какви са тея цифри бе ?!!! какви са тези манипулации?? средната пенсия сигурно не е и 180 лв вие чак долари сте написали...

Добави коментар

Водещи новини