Рушаща се сграда застрашава живота на бургазлии

  • 22 февруари 2013 15:41

  • 1254
  • 1
Рушаща се сграда застрашава живота на бургазлии
© Булфото

Стара сграда в центъра на Бургас се руши и застрашава живота на минаващите хора.

Къщата е паметник на културата. Тя е частна собственост и трябва да бъде реставрирана в автентичния си вид. В морския град има още девет сгради, които се рушат, защото собствениците им нямат средства да ги ремонтират, разказва БНТ.

Старата къща, която се намира на кръстовището на улиците "Константин Фотинов" и "Славянска", е опасана с предупредителна лента. От фасадата се отчупват парчета и орнаменти, а стените са напукани.

От областната управа в града вече са издирили собствениците на опасната сграда, които обещали саниране и укрепване на къщата.

"Изцяло задължението е на собственика на сградите. Ние се сблъскваме със случай, когато собствениците нямат средства за това и търсят съответно необходимите начини за финансиране по различни програми", обясни Атанас Терзиев, зам.- областен управител.

За последните няколко години от общо 19 опасни къщи, които са частна собственост, 10 вече са укрепени и възстановени в автентичен вид. Седем рушащи се сгради паметници на културата, които са държавна собственост, ще бъдат ремонтирани със средства по проект Трансгранично сътрудничество България - Турция, който областната управа в града е спечелила.

Последвайте канала на

1254 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Германеца

2013.02.25 | 19:00

1
В Германия, който "няма пари" да обезопаси имота си - държавата /или общината/ наема фирма и плаща за това, а след това сметката отива при собственика, който заборчнява, и така, докато не изгуби имота си!

Добави коментар

Водещи новини