КЗК отмени обществена поръчка на Столичната община

  • 20 февруари 2013 15:50

  • 839
  • 0
КЗК отмени обществена поръчка на Столичната община
©

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на зам.-кмета на Столичната община за откриване на процедура на "договаряне без обявление" с предмет "Изграждане на съоръжения за подземни води в пет градини на територията на Столична Община", съобщиха от пресцентъра на КЗК.

Посочени са градината зад Националната художествена галерия; градината зад Военния клуб; градината до църквата "Света София"; градината при Галерията за чуждестранно изкуство и градината "Св. Климент Охридски".

Проучването установило, че процедурата на договаряне без обявление е незаконосъобразно открита съгласно една от хипотезите на ЗОП - че възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или изключителни права, придобити по силата на закон или административен акт.

Възложителят е изложил мотиви, че поради договор, сключен между Столичната община и "Екология и Геология" ООД, на името на участника има изготвени хидрогеоложки доклади и разрешителни за сондажни кладенци и водоползване за 10 територии, включително и
за обектите от обществената поръчка, поради което изграждането на съоръженията за подземни води следва да се извърши от този кандидат, се посочва в съобщението.

Анализът на възложения договор показал, че в него не се съдържат клаузи, от които да се направи обоснован извод, че хидрогеоложките доклади и документациите за издаване на разрешителни за направа на сондажни кладенци и водоползване на 10 територии, не е позволено да се ползват за строежа на съоръженията от лица различни от "Екология и Геология" ООД.

Следователно, за възложителя не е налице нормативна пречка да възложи на друго лице, различно от "Екология и Геология" ООД, изпълнението на строителството въз основа на вече изготвените документи, доколкото те са били съставени именно за тази цел и именно за обектите от обществената поръчка, се посочва още в съобщението от КЗК.

Последвайте канала на

839 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини