Проектобюджет 2013 на община Бяла е 7 075 341 лв.

  • 19 февруари 2013 15:49

  • 739
  • 0
Проектобюджет 2013 на община Бяла е 7 075 341 лв.
©

Проектобюджетът на община Бяла за тази година е 7 075 341 лв., съобщи БТА.

Публичното обсъждане на проекта на бюджета се е състояло преди дни, като на него са присъствали служители на общината, общински съветници, директори на училища и детски градини, ръководители на социални институции, представители на бизнеса и граждани.

Според кмета на Бяла Кольо Келерджиев бюджет 2013 е реалистичен. В приходната му част влизат парите за делегирани държавни
дейности в размер на 3 709 570 лева плюс остатък от миналата година от 210 160 лева, т.е. общо 3 919 730 лева. Предвиждат се и 3 155 611 лева от местни приходи.

Инвестициите по проекти, които ще се осъществяват в общината, възлизат на над 70 милиона лева - десет пъти повече от проектобюджета на общината. За да не се спира работата по тях, са заделени 104 491 лева за резерв по непредвидени разходи.

Общо 119 100 лева е целевата субсидия от републиканския бюджет за капиталови разходи, с които ще се осъществява канализацията на ул. "Добри Чинтулов" - Гара Бяла, ще се възстановят уличните настилки в кв. "Освобождение" в града и на ул. "Мануш войвода" - Гара Бяла, ще се изготви и кадастрален план на село Копривец.

Общината е предвидила и 149 000 лева за изграждане и ремонт на участъци от общинската пътна мрежа - пътят Босилковци - Гара Бяла, Ботров - Стърмен - Бяла и текущ ремонт на пътен участък Пейчиново - Босилковци.

През 2013 г. се увеличава субсидията за образованието заради въвеждане на целодневната организация на учебния ден за учениците от трети клас и обучението в подготвителни групи на всички 5-годишни деца. За издръжката на детските градини и ОДЗ са предвидени 444 300 лева. За домашен социален патронаж, временна заетост и клубовете на пенсионера са заделени 155 800 лева, а за спортната база и дейности по културата - 256 220 лева.

По време на публичното обсъждане граждани са отправили критики относно състоянието на инфраструктурата в жилищните квартали,
некачествените ремонти на тротоарите и разбитите градски улици, както и от работата на назначените по програми за временна заетост в чистотата.

Допълнително пари са били поискани и от ръководството на футболния клуб "Бенковски", но кметът е обяснил, че повече пари ще се дават на отбори и състезатели, показали спортни постижения на републиканско, европейско и световно ниво.

Келерджиев е уточнил, че при непроменени размери на местните данъци, такси и цени на услугите от миналата година, общината трябва да запази бюджетната си устойчивост. Тя трябва не само да осигури необходимите средства за обезпечаване на текущите плащания по европейските проекти, но и да привлече колкото се може повече средства по националните програми, които решават болезнени социални въпроси като трудова заетост на безработните.

Предстои проектобюджетът да бъде внесен за разглеждане в общинския съвет.

Последвайте канала на

739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини