Раздават листовки за превенция на горските пожари

  • 16 юли 2011 10:56

  • 1626
  • 0
Раздават листовки за превенция на горските пожари
© Булфото

Партньор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) в кампанията „Да опазим горите от пожари 2011" е "ЧЕЗ България" ЕАД.

С месечните си сметки за ток 150 000 битови абонати на компанията в областите Благоевград, Кюстендил и Ловеч ще получат брошури с правилата за пожарна безопасност и действия при възникване или откриване на горски пожар. Кампанията започна на 6 юли, като до момента са разпространени общо 54 000 брошури.

В следващите четири дни още 100 000 домакинства ще имат допълнителна пратка в пликовете с месечните сметки за ток. Партньор на ГДПБЗН - МВР в кампанията "Да опазим горите от пожари 2011" е "ЧЕЗ България" ЕАД. Предходната 2010 година бе благоприятна от гледна точка на климатичните условия като предпоставка за възникване на горски пожари (76 на брой според статистиката), но според пожарникарите тенденцията през тази година отново е към увеличение.

Освен горските пожари, в сезона на засилена човешка активност на открито, голяма опасност представляват също пожарите в сухи треви, които често се пренасят към горския фонд. Човешкият фактор се оказва най-рисков за нанасяне на непоправими загуби на природата вследствие на огнените бедствия, като в 90 на сто от случаите пожарите "тръгват" от места в близост до горските масиви.

Какво да правим, ако попаднем в горски пожар?
- Признаците за пожар в гората са дим, мирис на изгоряло и пламъци. При такава ситуация бързо преценете обстановката - ориентирайте се за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение.
- При опасност от бързо усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път и да напуснете района на пожара в обратна на вятъра посока или покрай езера, реки и потоци.

- След като избегнете първоначалната опасност, по най-бързия начин трябва да подадете съобщение за забелязания пожар на тел. 112 или на тел. 160 (без код за населено място), в близка хижа или туристически обект, в кметството на населеното място или в местното лесничейство.

- Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот.

- Ако запалването е в начална фаза, можете де го потушите с вода, пръст, пясък и тупалки от зелени клони.
- Важно е да пазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя, и задължително да защитите дихателните си пътища от продуктите на горене с мокри кърпи и тъкани или други лични предпазни средства.

Последвайте канала на

1626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини