Добрев: До дни решаваме дали ще отнемаме лицензи на ЕРП-тата (обновена)

  • 17 февруари 2013 19:04

  • 7881
  • 44
Добрев: До дни решаваме дали ще отнемаме лицензи на ЕРП-тата (обновена)
©

В следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лицензи на електроразпределителни дружества. Това каза на извънредна пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Проведохме поредното заседание при премиера и набелязахме мерки, каза Добрев. ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, днес са заседавали с изслушване на Теменужка Петкова за това какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основани за отнемане на лицензи. На базата на този доклад, те са започнали преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лицензия на ЧЕЗ. Окончателно решение комисията ще вземе в следващите няколко дни, каза Добрев.

Според доклада на АДФИ за ЧЕЗ - има сума по SLA договор, която е за консултации и управление в размер на 35 милиона лева. Регулаторът трябва да провери какви са тези 35 милиона лева за управление и консултации, каза Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:. Теменужка Петкова, председател на Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви, че в доклада от дейността на ЧЕЗ са констатирани нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки, непровеждане на процедури при наличие на законови основания за това, неоснователно извършено договаряне, редица процедурни нарушения.

Установихме, че голяма част от разходите – 83% за външни услуги и 92% за материали – са извършвани, като ЧЕЗ Разпределение България е сключвало договори със свързано предприятие – ЧЕЗ България АД. Ще бъде проверени дали ЧЕЗ е уведомило ДКЕВР за наличието на тези договори. За нарушенията сме съставили 13 акта за установяване на административни нарушения, по които предстои произнасяне на административно-наказващия орган с цел налагане на санкции и глоби, каза Петкова.

Нямаме доклад с нарушенията на останалите две компании, освен ЧЕЗ. Помолил съм Агенцията за държавна инспекция да направи доклади. Очакваме в рамките на 20 дни да получим доклад дали има нарушения на другите две ЕРП, каза Добрев. В последните години направихме много в посока реформиране на енергетиката и по-голяма прозрачност. Изправени сме пред негативи, които са заложени пред това правителство преди 10 години, заяви Добрев. Той каза, че трябват повече инвестиции в енергийна ефективност, съкращаване на оперативните разходи на дружества, оптимизиране на състава, работещ в дружествата, ако е необходимо.

Протестиращите поискаха разсекретяване на договорите. Винаги сме били за пълна прозрачност. Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес, би трябвало да ни се позволи да ги разсекретим, съгласно Закона за достъп до информацията. Ще бъде направено всичко възможно договорите с трите ЕРП-та и на „Мариците” да бъдат публикувани, добави Добрев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7881 44

Свързани новини

Коментари 44

Добави коментар
Spartacus

2013.02.27 | 21:43

44
Разпространете! Тройната коалиция: - заменките / европейски екоорганизациите оценят нанесените щети между 2 и 8 млрд. ЕК иска да ни глоби за около 2 млрд, инф е от 1фев.2013/ - спрени фондове / веднъж са спрени пред присъединителните фондове, втори път евро фондовете. от БСП правят изявление, цитирам "Европейския съюз се държи към България като към колониално владение".. един вид как може да им спират фондовете? За черешка добавяме, че се създава фонд "антикризисната прогама за борба с корупцията"... от който почва да се краде, първата схема е за подписване на консултантски договор на стойност 850,000лв с фирма назначена без обществена поръчка.Реално общо са спрени стотици милиони - За Белене само за 2008-ма са платени веднъж 400млн, а после НЕК взима заем от Париба на стойност 250млн, този май трябва да се върне кредита с лихвите е 400 млн. Реалната инфраструктура в Белене е на стойност 45 млн.. колко са откраднатите пари? малко хора знаят, но говорим за стотици милиони отново. - цанков камък - около 1045 млн... а всички други корупционни практики и обществени поръчки? - закона за амнистия /от ЕК бяха обявили че по-голяма глупост не се е случвало в ЕС/
От 24лева сметката отива на 60!?

2013.02.27 | 21:38

43
На 24 лева похарчен ток за месеца имам 25,84 горница от закачени паразитни фирми.Отделно ДДС 10 лева и стават 60!Две фирми за достъп високо и ниско напрежение.Две фирми пренос високо и ниско напрежение.Добавка зелена енергия.Високоефективно комбинирано производство.Невъзстановяеми разходи-цигански кражби!

2013.02.19 | 22:42

42
Добрев щял да решава до дни?!А не може ли до часове да го тричаме тоя?

2013.02.19 | 11:02

41
АБЕ, АЙДЕ БЕ, ЕЙ!!! КВО СЕ МОТАЕТЕ ОЩЕ, БЕ! ДО ИЗЛИЗАНЕТО НА НОВИТЕ СМЕТКИ ТРЯБВА ДА СТЕ РЕШИЛИ ПРОБЛЕМА, ПОНЕЖЕ ХОРАТА НЕ СА ПЛАТИЛИ СТАРИТЕ! НОВИТЕ ТРЯБВА ДА СА ПОНЕ ДВА ПЪТИ ПО- НИСКИ, МАКАР ЧЕ И ТОВА Е МНОГО. АКО НЕ СЕ СПРАВИТЕ-ВЪН! ДА ДОЙДАТ ХОРА, КОИТО МОГАТ, МАКАР ЧЕ НЕ ВИЖДАМЕ ТАКИВА. ПРОСТО НАРОДЪТ НЯМА ПОВЕЧЕ ПАРИ, ДА ПЛАЩА НА НЕКАДЪРНИЦИ И КРАДЦИ.
Невярващ

2013.02.19 | 11:02

40
А топлофикациите, а водоснабдителните дружества, а мобилните оператори, а веригите хранителни магазини - тях кога ще подкарате, при следващите протести, а??? Или все пак трябва да ви остане да цицате от някаде за да може да купите изборите. Предполагам, че и с ЕРП-тата няма да направите нищо защото западните партньори на Банкенския Мафиот ще ви скръцнат със зъби и пак ще забелите задници. Ще ви кажат по едно "Конгрутулейшън" и ще се олигавите от умиление.
:)

2013.02.19 | 10:59

39
Прах в очите пак ще ни хвърлят. Нищо няма да решат, ще гледат хората да престанат да протестират и да замажат нещата. Ами другите монополи? Ами парите които са откраднали?

2013.02.18 | 10:43

38
Porednite laji ot partiq GERB hora ve4e nesme tolkova naivni stiga s tezi laji i falshivi geroi kato borisov
asdas

2013.02.18 | 10:41

37
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Spartacus

2013.02.18 | 10:41

36
!!!
feasdws

2013.02.18 | 10:39

35
bulgarians are cool

Добави коментар

Водещи новини