Московски: Създадохме базата на електронното правителство за по-малко от година

  • 16 февруари 2013 16:46

  • 972
  • 0
Московски: Създадохме базата на електронното правителство за по-малко от година
©

Базата на електронното управление е създадена за по-малко от година с работата по два проекта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които са финансирани от Оперативна програма "Административен капацитет".

Това заяви министър Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета по време на конференция с участието на медии в "Боровец". Той представи дейностите на проекта "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство" на стойност близо 12 милиона лева и финансиран от Оперативна програма "Административен капацитет". Оттук нататък общините и министерствата трябва да положат най-много усилия, за да предлагат електронни услуги, каза министър Московски. По думите му прекият ефект от използването на електронни услуги е спестяването на време и средства на хората, а косвено е-управлението се изправя срещу корупцията и фалшифицирането на документи. През следващият програмен период се очаква да се обособят сериозни възможности за финансиране на електронното управление в сектори като здравеопазването, образованието, правосъдието, каза министър Московски.

Проектът изгради едни от най-важните системи за стартиране на електронното управление в действие, каза по време на конференцията заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Електронната идентичност и електронните обществени допитвания са сред най-съществените за потребителите на електронни услуги. Сред резултатите от проекта има и важни разработки, свързани с работата на администрациите и системите за сигурно съхранение на информацията. Той даде пример с представянето пред всяка администрация с лична карта, която съдържа ЕГН. В интернет, част от потребителите на услуги ползват електронен подпис, който обаче от гледна точка на сигурност не трябва да съдържа ЕГН. Тук е мястото на електронната идентичност, която не съдържа лични данни, а само код, посочи Валери Борисов. По думите му, това прави картата много сигурна, защото информацията за кода се пази само в институцията, която издава картата, а пък ПИН-кодът се знае само от притежателя.

Друг важен резултат от работата по проекта е системата за онлайн референдуми, която е част правителствения портал за електронни услуги. Тя дава възможност гласът на всеки да бъде чут и да влияе при вземането на решения. Чрез тази система граждани, бизнес и неправителствени организации, както и експерти в държавните институции, могат реално да си сътрудничат при формулирането на политиките и разработването на законите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини