КЗП с ултиматум към ЕРП-тата

  • 14 февруари 2013 16:59

  • 4735
  • 13
КЗП с ултиматум към ЕРП-тата
©

Ако в срок от 30 дни трите електроразпределителните дружества в страната не предприемат действия, с които да променят нищожните и неравностойни клаузи по договорите си с потребителите, Комисията за защита на потребителите ще заведе колективни искове срещу тях. Това съобщи пред журналисти Веселин Златев, председател на Комисията за защита на потребителите, на извънреден брифинг по повод предприетите действия на комисията срещу високите сметки за ток.

Златев посочи, че от началото на година в комисията са подадени над 90 жалби на потребители срещу ЕРП-та, които са препратени за разглеждане към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР). Броят на този тип жалби ескалира, като основната причина за това са именно общите условия в договорите с електроразпределителните дружества, коментира председателят на КЗП. Той обясни, че комисията от своя страна е изпратила писма до държавния регулатор, с който го е уведомявала, че ЕРП-та в страната продължават да използват нищожни клаузи, но отговор до този момент не е бил получаван.

Последните 4 дни отново разгледахме официални преписи от общите условия с ЕРП-та и констатирахме, че същите клаузи продължават да бъдат в същите условия, като открихме и две нови неравноправни клаузи, посочи Златев. По думите му – една от тези клаузи засяга едномесечният срок, в който потребителят може да оспорва сметката си, тъй като според КЗП този срок е много малък и не е законосъобразен. Неправомерна клауза е и прословутият 180-дневен срок за изчисляването на количеството изразходвана електроенергия за периода от датата на монтажа на самия електромер до датата на констатирането на грешката при измерването, посочи председателят на КЗП.

Комисията за защита на потребителите обаче не може да извършва проверки на място, да контролира цената на енергията, да налага на енергийния регулатор своите виждания, нито пък да променят неравноправните клаузи по съответните договори с енергоразпределителните дружества, заяви Веселин Златев и добави, че за комисията е важно да получава сигнали на граждани срещу ЕРП-та, защото така получават информация за проблемите на пазара и могат да предприемат конкретни действия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4735 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2013.02.15 | 16:23

13
Много интересно интервю гледах сега с Р.Овч,наглия тъпанат каза че са бели против преватизацията на ЕРП та.Ами смотан червен червей вие не управлявахте ли седващия мандат като сте искали защо не ги махнахте или видяхте че има много пари там и от там може да се вземат много тлъсти комисионни както винаги сте вземали по точно ти.И тоя иска пак да ни управлява боже опази България ако се върнат пак на власт...

2013.02.15 | 16:22

12
Каквото и да беше не беше толкова осрано както е в момента при гробарите.

2013.02.15 | 16:22

11
Господа управляващите не вярваха ,че това ще им се случи,защото за цялото страдание на този народ те си имат цел-колкото е по-беден и необразован те повече го мачкат. Цитати на Васил Левски !-Всичко се състои в нашите задружни сили . Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате
Венци

2013.02.15 | 15:56

10
Сега е момента да се изгонят всички "инвеститори" от България. Всички източват чрез офшорки и казват, че са на загуба. Като се разтрогнат договорите не могат да имат претенции, поради тяхното твърдение, че работят на загуба. Следователно, щом работиш на загуба, не можеш да имаш претенции за пропуснати ползи.
ЧЕЗ да го д*ха

2013.02.15 | 11:14

7
Виждам, че шушумигите, които управляват се страхуват от хубавата дума "национализация" предлагам : Направете държавно ЕРП всички се прехвърляме в него, ЧЕЗ и другите фалират и сайонара...При капитализма явно по приемливи са фалитите.
o&k

2013.02.15 | 15:54

9
Чия е собствеността и управлението на парното в Сф например и эащо хората протестират че било скъпо полэването му?Мисля че ако електроснабдяването се поеме от държавата,цената на тока ще отиде още нагоре.

2013.02.15 | 15:53

8
И само това ли!?!? Преди колкото там години баба ми е подписала договор с някакво дружество и сега получавам апартамент в наследство с бонус - договор към ЕВН. И ако на електричеството мога просто да не му платя сметката, от парното нема оттърване! Искам закон, който защитава правата ми! Искам да имам право да разваля договора с ЕРП-то! Не им ща услугите, не им ща тръбите да ми грозят хола! Искам просто да мога да си изчистя там каквито сметки имам с тях и да си прекратя договора! Някой знае ли как? Даже не съм го подписвал аз мамка му?!?! Според шибания скапан закон единствения начин да нямам общо с тия е да си заменя жилището. Няма да ги пусна вкъщи, няма да им платя измислени сметки, няма да им платя и като ме осъдят! Ще мина в сивата икономика - да видим коя заплата ще запорират, а съдия изпълнителя ще си тръгне от моя дом с поне един липсващ крайник!
Fi4eto

2013.02.15 | 00:10

5
Евала. С хора като теб и срещу танковете излизам. Моите аплодисменти.
Ти да видиш

2013.02.15 | 00:11

6
КЗП, сефте и тия се сетиха, че аджаба "май и ние сме на заплата от народа". Сега като вече извадихме "вилите и факлите" се размърдаха. Че къде бехте до сега, зимен сън може би. Интересно ми е още колко институции на издръжка от нас дето трябва да ни защитават ще се размърдат. За една съм сигурен - МВР ама те най-много да ни набият, виинаги на грешната страна.
Али Макбийл

2013.02.15 | 00:05

4
В съда, където костюмирани лумпенчета- икономистчета и математичета ще обясняват на бай Ганьо и баба Гица, как всичко е точно в сметките и сега ще трябва да поемат и съдебните разходи. Не, мерси! Сопата и да ви няма, измамници! Хубаво име е избрал волен на партята си!
neutralen

2013.02.15 | 00:04

3
Не вярвам на партий и политици които се размърдват само преди избори или когато няма друг изход
Vanchoto

2013.02.15 | 00:04

2
Сетила се Мара да се побара! Тези пък за какво вземат пари ...... не знам. Ако зависи от мен всички кратункаджии от разни комисии, институти, центрове и др. ще ги пратя на полето с 6-ти номер мотики да копат да си заслужат хляба, че сега . . . . май ядат от нашия!
я стига!

2013.02.15 | 00:02

1
Какви дела на граждани срещу ЕРП-тата, бе? Те ни обясняват, че всичко им е законно, че едва ли не работят на загуба, че електромерите са изправни и т.н. Опекли са си работата- юредически, понеже продажните политици са им подписали всички договори с държавата. Пак ще ядем дървото. Главни виновници са продажните некадърници. Ако не паднат цените, не само на тока, протестите ще ескалират!!! Българинът е на ръба и иска бързи, реални действия, а не мудни, несигурни дела в скапания ни съд. Трябва да има много наказани - и от управляващата 23 г. мафия и от монополистите.

Добави коментар

Водещи новини